Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

Uitvaartonderneming Schellingerhout

Over

In 1940 ontstond Begrafenisonderneming Schellingerhout toen opa Rob Schellingerhout door de kerkenraad werd benaderd om de oude begrafenisverzorger op te volgen.

Opa stemde in eerste instantie met frisse tegenzin in, maar heeft jaren later in een interview met het Leidsch Dagblad toegegeven dat het het mooiste beroep van de wereld was…!

In die jaren was het nog heel gebruikelijk om de overledene thuis op te baren. Wel werden spiegels omgedraaid en lakens voor de ramen gehangen, maar een uitvaartcentrum bestond in die tijd nog niet… Naast begrafenisverzorger was opa ook nog dagloner. De ene dag hooien op het land, de andere dag medicijnflesjes spoelen bij de (apotheekhoudende) dokterspraktijk.

Begin jaren ’50 kreeg Rob de kans het huidige pand aan te kopen, weliswaar in verhuurde staat. Het heeft nog tot een proces geleid om de huurder er uit te krijgen, zodat hij er zelf met zijn gezin kon gaan wonen. Met koek en zopie op het ijs van de Oude Rijn en begin jaren ’60 zelfs met een snackbar achter de winkeldeur! Verschillende mensen hebben toen tegen hem hun twijfel geuit ‘of hij wel geld kon verdienen met gebakken aardappelen’.

Toen een tweede snackbar werd geopende op een strategischer locatie in het dorp, heeft opa Rob de frituur vervangen door een kamertje met zwarte gordijnen om mensen te kunnen opbaren die (liever) niet thuis werden opgebaard. Nabestaanden konden even komen kijken, maar er was geen gelegenheid voor een kop koffie.

Begin jaren ’80 veranderde dat, toen opa zijn (naast het pand gelegen) moestuin verkocht en van de opbrengst een deel van het pand liet ombouwen tot rouwcentrum. Vanaf dat moment kon Begrafenisonderneming Schellingerhout 35 mensen tegelijk in haar pand herbergen. Ondertussen was moeder Ria Schrama – Schellingerhout bij de onderneming betrokken, eerst alleen als koffiedame tijdens condoleances, maar later ook mee met opa om uitvaarten te gaan aannemen en uitvoeren.

Toen in september 1997 opa en oma naar het verzorgingshuis verhuisden werd Erik Schrama, de derde generatie dus, betrokken bij de verbouwingsplannen. Gedurende heel 1998 werd er gedacht, gepraat en getekend, en in 1999 vond de eerste verbouwing plaats. In september 1999 vond de officiële heropening plaats en betrok Erik met zijn vrouw Nella de woonetage boven het Uitvaartcentrum.

Per 1 januari 2000 werd de naam officieel gewijzigd in “Uitvaartcentrum Schellingerhout”, in 2001 volgde nog een tweede verbouwing (uitbreiding) en werd onze eerste eigen rouwauto gekocht.

In 2007 trad moeder Ria terug als vennoot vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Zij bleef echter voorlopig nog als gastvrouw betrokken bij de condoleances en koffietafels tot 2010, het jaar waarin Uitvaartonderneming Schellingerhout 70 jaar bestond. Met een uitgebreide presentatie van alternatieve vervoermiddelen en uitvaartkisten, en met een rondvaart - per salonboot – over de Braassemermeer en de Kaag, werd haar afscheid groots gevierd.

Inmiddels richten de pijlen van Uitvaartonderneming Schellingerhout zich (nóg bewuster dan ze al deed) op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering. Uitvaartonderneming Schellingerhout streeft naar een bedrijfsvoering met respect voor de mens en zijn leefomgeving. Dit respect komt tot uiting in de volgende overwegingen:

 • De dood is de vervolmaking van de kringloop van het leven; zonder dood komt de cirkel nooit rond.
 • Schellingerhout respecteert de integriteit van het lichaam van de overledene. Zowel de laatste verzorging als het kleden en in de kist (of ander omhulsel) leggen gebeurt met inachtneming van het respect voor de mens die bij leven van dat lichaam gebruik heeft gemaakt.
 • Mensen van alle achtergronden en levensbeschouwingen vinden bij Schellingerhout een vertrouwd adres voor het laatste afscheid van hun dierbare.
 • Schellingerhout gebruikt zo veel als mogelijk materialen en hulpstoffen die niet schadelijk zijn voor onze leefomgeving. Ook wordt gelet op de omgeving waarin deze materialen en hulpstoffen worden geproduceerd.
 • Schellingerhout gebruikt tijdens het gehele uitvaartproces vanzelfsprekend waar en wanneer mogelijk producten die voldoen aan de maatstaven van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voorbeelden: Fair trade koffie, groene stroom en gas, papier met FSC - keurmerk.

Hebt u suggesties aan ons waardoor wij met nóg meer respect voor onze leefomgeving kunnen werken, dan vernemen wij dat graag van u!

Uitvaartonderneming Schellingerhout
 • Uitvaartonderneming Schellingerhout
 • Erik Schrama van Uitvaartonderneming Schellingerhout
 • Charlotte van Uitvaartonderneming Schellingerhout
 • Uitvaartonderneming Schellingerhout
 • Uitvaartonderneming Schellingerhout
 • Uitvaartonderneming Schellingerhout
 • Uitvaartonderneming Schellingerhout
 • Uitvaartonderneming Schellingerhout
 • Uitvaartonderneming Schellingerhout
 • Rouwvervoer van Uitvaartonderneming Schellingerhout