Skip to main content
Grafrede

Crematie en begrafenis wensen vastleggen

Persoonlijke uitvaartwensen geven u de controle over uw eigen uitvaart. U kunt deze wensen vastleggen in een wensenformulier of uitvaartverzekering.

Mogelijkheden

Uitvaartwensen

Voor nabestaanden is het erg belangrijk om na uw overlijden op een mooie manier afscheid te kunnen nemen. Dit helpt ze bij het verwerken van hun verdriet. Uitvaartwensen helpen ze ook bij het maken van moeilijke keuzes tussen bijvoorbeeld begraven en cremeren. Uiteindelijk is er wel geld nodig om uw wensen mogelijk te maken. Kijk daarom eerst wat uw uitvaartwensen kosten om te bepalen of u ze in een wensenformulier of uitvaartverzekering vastlegt.

Uitvaartwensen helpen ze ook bij het maken van moeilijke keuzes tussen bijvoorbeeld begraven en cremeren. Uiteindelijk is er wel geld nodig om uw wensen mogelijk te maken. Kijk daarom eerst wat uw uitvaartwensen kosten om te bepalen of u ze in een wensenformulier of uitvaartverzekering vastlegt. Een uitvaart bestaat uit een aantal vaste onderdelen waarover u tijdens het leven na kunt denken. Mogelijk wilt u hier uw eigen invulling aan geven of zijn er juist onderdelen die u zou willen schrappen. Voordat u uw uitvaartwensen vastlegt kunt u over de volgende zaken nadenken:

 • Soort uitvaart: begraven of cremeren?
 • Sfeer: ingetogen rouwen of het leven vieren?
 • Muziek: artiest, nummer of live optreden?
 • Rouwdienst: kerk, rouwcentrum of anders?
 • Kist: standaard, luxe, of een lijkwade?
 • Rustplaats: bezoekplek of asbestemming?
 • Bloemen: bloemstuk of van gasten?
 • Catering: koffie en cake of drankjes en hapjes?

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.

Accepteren
Vastleggen

Wensenformulier

Als u weet wat uw uitvaart ongeveer kost en geen uitvaartverzekering nodig heeft, is het verstandig om uw uitvaartwensen in ieder geval vast te leggen.

U kunt zelf een document opstellen, maar ook gratis het uitvaartwensenformulier op laten sturen. Hierin kunt u allereerst aangeven of u begraven of gecremeerd wilt worden. Vervolgens kunt u bij de standaard onderdelen van een uitvaart aangeven wat u wenst. Ook is er ruimte om bijzondere wensen aan te geven. Het is wel belangrijk dat uw nabestaanden het document met uw uitvaartwensen weten te vinden. Bewaar het daarom bij de andere belangrijke papieren.

Geslacht
Mogelijk maken

Kosten van uitvaartwensen

Het is belangrijk om stil te staan bij de kosten van uw uitvaartwensen. Een begrafenis kost tussen de 4.000,- en 8.000,- euro en een crematie tussen de 3.000,- en 6.000,- euro.

De exacte kosten zijn afhankelijk van uw wensen en de locatie van uw uitvaart. Door heel Nederland kunnen de kosten van dezelfde uitvaartwensen namelijk duizenden euro's verschillen. Bij Lifetri kunt u online makkelijk en snel uw uitvaartkosten berekenen. Als u specifieke wensen heeft die niet staan aangegeven dan kan één van onze adviseurs u precies vertellen wat de kosten zullen zijn in een persoonlijk gesprek.

Uitvaartwensen verzekeren

Als u er zeker van wilt zijn dat uw uitvaartwensen ook waargemaakt kunnen worden, kan een uitvaartverzekering goed van pas komen. Ook als u of uw nabestaanden op dit moment voldoende geld achter de hand hebben. Een financiële situatie kan in de toekomst namelijk altijd veranderen. In een uitvaartverzekering van Lifetri kunnen uw persoonlijke wensen worden verwerkt. Denk daarbij aan de kist, locatie, vervoer of wensen voor catering.

Bij Lifetri kunt u 1001 verschillende pakketten verzekeren. Op die manier kan uw uitvaart ook daadwerkelijk betaald worden en zijn de uitvaartkosten niet onverwacht hoog. Bij Lifetri kunt u online een pakket samenstellen of specifieke uitvaartwensen verzekeren bij een adviseur bij u in de buurt.

Bereken uw uitvaartkosten

Uitvaartkosten verschillen per regio behoorlijk. Een graf in Amsterdam is nu eenmaal duurder dan in Drenthe. Vul uw postcode in en bereken gemakkelijk wat de uitvaartkosten in uw woonplaats zijn.

Bespreken

Stilstaan bij uitvaartwensen

Tijdens uw leven zullen er verschillende belangrijke mijlpalen voorbij komen. Op die momenten is het goed om eens stil te staan bij uw afscheid.

Wanneer u een huis koopt, gaat trouwen of kinderen krijgt, bent u namelijk niet alleen meer verantwoordelijk voor uzelf maar ook voor uw naasten. Denk daarbij aan de financiën, verzekeringen maar ook een gelukkig leven. Wanneer u onverwacht komt te overlijden helpen uitvaartwensen bij een waardig afscheid.

Uitvaartwensen van uw partner

Uw partner zal een belangrijke rol spelen bij het regelen van uw uitvaart. Het is daarom verstandig om hem of haar te betrekken bij het opstellen van uw uitvaartwensen. Uw partner kent u goed en weet wat bij u past. Tegelijkertijd kunt u iets uitgebreider op uw wensen ingaan zodat uw partner goed begrijpt wat u graag zou willen. Zorg er ook voor dat u weet wat de wensen van uw partner zijn. Zo maakt u uw uitvaartwensen bespreekbaar en kunt u zich beiden voorbereiden op een toekomstig afscheid dat makkelijker verloopt en naar wens is van de overledene.

"Met onze 70 jaar aan ervaringen helpen wij u met het bepalen van uw uitvaartwensen"

Renee Hoegee

Rene Hoegee

Adviseur bij Lifetri

Regelen

Aan de slag met uitvaartwensen

Wanneer u uitvaartwensen wilt opstellen of vastleggen kunt het volgende doen:

 • Download gratis het uitvaartwensenformulier.
 • Verzeker uw uitvaart met een uitvaartverzekering.
 • Stel zelf een document op met wensen voor uw uitvaart.
 • Laat uw uitvaartwensen officieel vastleggen bij een notaris.