Skip to main content
SMT

Videoserie: voorbijgangers over social media

Wat weten we eigenlijk over de gevolgen op social media als we komen te overlijden? We vroegen het aan willekeurige voorbijgangers op straat.

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.

Accepteren
Social media

Wat gebeurt er met je social media na je overlijden?

Bijna iedereen is wel actief op Facebook, Twitter, LinkedIn en/of Instagram. Door de jaren heen bouwen we met foto's en berichten een waardevolle bron aan informatie op voor onszelf en onze omgeving. Nabestaanden kunnen hiermee herinneringen ophalen, maar als de accounts actief blijven worden ze misschien onverwachts geconfronteerd met verjaardagsmeldingen en vriendschapsverzoeken.

In de praktijk blijkt dat we eigenlijk niet stilstaan bij wat achterlaten op social media wanneer we komen te overlijden. Het is ons niet duidelijk wat er met al die informatie gebeurt en wie daar zeggenschap over heeft. We denken namelijk liever niet na over de dood en dus ook niet over wat we achterlaten. Toch is alles wat we tot nu toe online op hebben gebouwd van blijvende waarde en dus de moeite waard om na te laten aan nabestaanden.

Wat moet er met je social media gebeuren na je overlijden?

Wanneer we komen te overlijden is het aan nabestaanden om dit aan te geven bij Facebook, Twitter en LinkedIn. Zij kunnen vervolgens op verzoek van de nabestaanden de pagina een herdenkingsstatus geven of verwijderen. Dit kan een lastige keuze zijn voor nabestaanden als zij niet weten wat de overledene zou hebben gewild.

Ben je wel eens een overledene tegengekomen op social media?

Een groot deel van de Nederlanders heeft niets geregeld voor hun online nalatenschap. Ook worden wensen over wat er moet gebeuren met social media accounts nog maar nauwelijks besproken met familie en vrienden. Als daarnaast niet duidelijk is welke accounts je had voordat je overleed kunnen nabestaanden dat moeilijk achterhalen. Daardoor kunnen vrienden en familie na je dood geconfronteerd worden met een spookaccount.

Zou je de social media van een overledene willen beheren?

Uit onderzoek blijkt dat we graag aan onze nabestaanden overlaten wat ze met onze social media accounts gaan doen. Aan de andere kant geven we aan het zelf moeilijk te vinden om dit soort accounts te beheren. Wil je nabestaanden een handje helpen? Maak dan gebruik van het gratisĀ Social Media Testament.