Skip to main content
SMT

Experts aan het woord over digitaal nalatenschap

Bij digitaal nalatenschap komt veel kijken voor gebruikers en ontwikkelaars. Het is allereerst van belang dat social media bedrijven het mogelijk maken dat accounts verwijderd kunnen worden of een herdenkingsstatus kunnen krijgen. Daarom vroegen we Facebook, Twitter en LinkedIn op welke manier ze met dit thema bezig zijn.

Over social media

Naast het Social Media Testament zijn er ook andere mogelijkheden om wensen rondom digitaal nalatenschap vast te leggen. Dit kan bijvoorbeeld ook officieel bij de notaris en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie legt graag uit hoe dat werkt. Ook zoomen we met onderstaande artikelen in op de online rechten van een overledene en de rol van social media in het rouwproces na een overlijden.

Kan je rouwen of condoleren op social media?

Daan WesterinkRouwdeskundige Daan Westerink ziet dat het verdriet van nabestaanden steeds meer online gedeeld wordt. Dit biedt veel mogelijkheden doordat mensen bijvoorbeeld soms beter met onbekenden kunnen praten die hetzelfde mee hebben gemaakt, dan met vrienden of familie. Toch zitten er ook risico's verbonden aan online rouwen. 

Rouw op social media

Digitale erfenis officieel vastleggen

KNBNet als de traditionele erfenis kun je ook digitale wensen officieel laten vastleggen. Zo weet je zeker dat nabestaanden ook daadwerkelijk je profielen behouden of juist verwjideren. Aan de andere kant kan er ook nog sprake zijn van online tegoeden waar nabestaanden nog aanspraak op kunnen maken.

Digitale erfenis bij notaris

Vrienden herdenken op social media

AtletiekbaanMarieke verloor onverwachts haar trainingsmaatje Britte en haalde veel kracht uit de herinneringen die nog op Facebook stonden. Ook kwamen er veel steunbetuigingen binnen op de tijdlijn van Britte. De pagina bleef daarom op actief staan maar dat zorgde ook voor confronterende momenten. 

Profiel overleden vriendin

Geen rechten voor overledenen en nabestaanden

Arnoud EngelfrietDat we online van alles is delen is inmiddels vanzelfsprekend. Volgens ICT-jurist Arnout Engelfried is het echter moeilijk om sporen weer uit te wissen. In feite beschikken we niet over de rechten van de informatie die we delen en dus kan het na een overlijden moeilijk zijn om zaken te regelen. 

Online rechten van overledenen

Visie van social media netwerken op dood

Facebook logoDe grote social media netwerken zijn afhankelijk van nabestaanden als het gaat om het signaleren van gebruikers die overleden zijn. Als accounts toch op actief blijven staan krijgen andere gebruikers bijvoorbeeld nog verjaardagsmeldingen en dat kan tot pijnlijk situaties leiden die bijvoorbeeld Facebook graag wil voorkomen.

Beleid van Facebook, Twitter en LinkedIn