Skip to main content
Wijziging

Wat kost een uitvaart?

Uitvaartkosten

Wat kost een uitvaart?

De kosten van een uitvaart verschillen sterk. Vaak wordt een gemiddelde genoemd van rond de 7.000 euro. Het kan meer of minder kosten op basis van de locatie en wensen. De kosten van een uitvaart verschillen namelijk per regio. Bij Lifetri kunt u de uitvaartkosten makkelijk en snel berekenen.

Begraven of cremeren

Een begrafenis is over het algemeen duurder dan een crematie. Het duurste onderdeel van een begrafenis is vaak het graf. De grafkosten kunnen door het hele land duizenden euro’s verschillen. Een stuk grond op een begraafplaats in Amsterdam is namelijk duurder dan in Hoogezand. Ook het aantal jaren waarvoor een graf wordt vastgelegd heeft invloed op de grafkosten. Daarnaast kan er vaak nog gekozen worden tussen verschillende soorten graven zoals een algemeen graf, enkel graf, dubbel graf of familiegraf. Ook bij een crematie kun je kiezen om de urn in een urnenmuur te zetten. Deze kosten verschillen ook per regio.

Kosten uitvaart

Bij een uitvaart komen verschillende kosten kijken. Behalve een graf of het crematorium kost de uitvaartverzorger geld en helpt die met het regelen van andere zaken zoals de opbaring, de kist, een locatie voor de uitvaartdienst, de rouwadvertentie, rouwkaarten, bloemen, catering voor of na de begrafenis, rouwvervoer en de afhandeling van wettelijke formaliteiten. Ook de hoogte van deze kosten verschillen per regio.

Goedkope uitvaart

De kosten van een uitvaart kunnen lager worden door te kiezen voor goedkope alternatieven en minder diensten. Zo is een algemeen graf waarin overledenen die geen band met elkaar hebben samen worden begraven goedkoper dan een enkel graf. Prijzen van kisten lopen ook behoorlijk uiteen en nabestaanden kunnen ervoor kiezen om de kist zelf te maken. Diensten zoals een advertentie en een kop koffie zijn gebruikelijk bij een uitvaart maar niet verplicht. Zo kan een uitvaart goedkoper uitpakken.

Kosten na de uitvaart

Een uitvaart is formeel het ter aarde bestellen van een overledene. Dat moet volgens de wet binnen 6 werkdagen na overlijden plaatsvinden. Een uitvaartverzekering dekt vaak de kosten van de uitvaart maar niet altijd die van bijvoorbeeld een grafsteen of urn. Een grafsteen of urn kan (deels) betaald worden met het bedrag dat na de uitvaart eventueel overblijft op de uitvaartverzekering. U kunt bij ons er ook voor kiezen gelijk een extra bedrag hiervoor te verzekeren. Ook kunnen er in de toekomst door de gemeente onderhoudskosten gerekend worden voor het graf of de plek in de urnenmuur.

Kosten uitvaart verzekeren

Lifetri verzekert de kosten van een uitvaart op basis van de locatie en uitvaartwensen. Er wordt altijd eerst een basisbedrag aangeboden met bijbehorende premie. Uiteraard doen wij dit op basis van een uitvaartverzorger bij u in de buurt. Vervolgens kan er gekozen worden tussen begraven of cremeren. Ook is het door onze samenwerking met ruim 300 uitvaartverzorgers mogelijk om het bedrag voor een andere kist of uitgebreide catering voor een geschat aantal gasten mee te verzekeren. Zo komt het verzekerde bedrag zo goed mogelijk overeen met de kosten van de toekomstige uitvaart.

Meer informatie nodig? Kijk eens naar andere veelgestelde vragen of neem contact op met Lifetri.