Skip to main content
Wijziging

Wat kost een crematie?

Een crematie kost gemiddeld tussen 4 en 7 duizend euro. De kosten van een crematie zijn afhankelijk van de persoonlijke uitvaartwensen van de overledene en het lokale prijsniveau.

Hoeveel kost een gemiddelde crematie?

Een crematie kost gemiddeld tussen de € 4.000 en € 7.000. De kosten kunnen hoger of lager uitvallen op basis van de locatie en wensen.

Prijzen verschillen namelijk per regio en een crematie kan standaard of uitgebreid zijn. Bij Lifetri kunt u makkelijk en snel de kosten voor een crematie berekenen.

Kosten crematie

Bij een crematie komen verschillende kosten kijken. Behalve de crematie kost de uitvaartverzorger geld en helpt die met het regelen van andere zaken die geld kosten zoals de opbaring, de kist, een locatie voor de uitvaartdienst, de rouwadvertentie, rouwkaarten, bloemen, catering voor of na de crematie, rouwvervoer en de afhandeling van wettelijke formaliteiten. De hoogte van deze kosten kunnen verschillen per regio.

Goedkope crematie

De kosten van een crematie kunnen lager worden door te kiezen voor goedkope alternatieven en minder diensten. Zo kunnen de prijzen van crematoriums verschillen. Prijzen van kisten lopen ook behoorlijk uiteen en nabestaanden kunnen ervoor kiezen om de kist zelf te maken. Diensten zoals een advertentie en een kop koffie zijn gebruikelijk bij een crematie maar niet verplicht. Zo kan een crematie goedkoper uitpakken.

Kosten na de crematie

Een crematie is formeel het ter aarde bestellen van een overledene. Dat moet volgens de wet binnen 6 werkdagen na overlijden plaatsvinden. Het crematorium mag het as van de overledene na een maand vrijgeven. Dan kan het as worden verstrooid of bewaard in een urn. Een uitvaartverzekering dekt de kosten van de crematie maar niet die van bijvoorbeeld een urn of gedenksteen bij het urnengraf. Een urn of gedenksteen kan (deels) betaald worden met het bedrag dat na de crematie eventueel overblijft op de uitvaartverzekering. Ook kunnen er in de toekomst door de gemeente onderhoudskosten gerekend worden voor het urnengraf.

Kosten crematie verzekeren

Lifetri verzekert de kosten van een crematie op basis van de locatie en uitvaartwensen. Er wordt altijd eerst een basisbedrag aangeboden met bijbehorende premie. Ook is het door onze samenwerking met ruim 300 uitvaartverzorgers mogelijk om het bedrag voor een andere kist of uitgebreide catering voor een geschat aantal gasten mee te verzekeren. Zo komt het verzekerde bedrag zo goed mogelijk overeen met de kosten van de toekomstige crematie.

Meer informatie nodig? Kijk eens naar andere veelgestelde vragen of neem contact op met Lifetri.