Skip to main content
Wijziging

Wat kost een begrafenis?

Een begrafenis kost gemiddeld tussen € 6.000 en € 8.000

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

  • Premie o.b.v. lokale kosten
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Polis kosteloos aanpassen
Kosten begrafenis

Hoe duur is begraven?

De kosten van een begrafenis verschillen sterk. Vaak wordt een gemiddelde genoemd van tussen de 6.000 en 8.000 euro. Het kan meer of minder kosten op basis van de locatie en wensen. De kosten van een begrafenis verschillen namelijk per regio. Bij Lifetri kunt u de begrafeniskosten makkelijk en snel berekenen.

Grafkosten per regio

Het duurste onderdeel van een begrafenis is het graf. De grafkosten kunnen door het hele land duizenden euro’s verschillen. Een stuk grond op een begraafplaats in Amsterdam is namelijk duurder dan in Hoogezand. Ook het aantal jaren waarvoor een graf wordt vastgelegd heeft invloed op de grafkosten. Daarnaast kan er vaak nog gekozen worden tussen verschillende soorten graven zoals een algemeen graf, enkel graf, dubbel graf of familiegraf.

Kosten begrafenis

Bij een begrafenis komen verschillende kosten kijken. Behalve het graf kost de uitvaartverzorger geld en helpt die met het regelen van andere zaken die geld kosten zoals de opbaring, de kist, een locatie voor de uitvaartdienst, de rouwadvertentie, rouwkaarten, bloemen, catering voor of na de begrafenis, rouwvervoer en de afhandeling van wettelijke formaliteiten. Ook de hoogte van deze kosten verschillen per regio.

Goedkope begrafenis

De kosten van een begrafenis kunnen lager worden door te kiezen voor goedkope alternatieven en minder diensten. Zo is een algemeen graf waarin overledenen die geen band met elkaar hebben samen worden begraven goedkoper dan een enkel graf. Prijzen van kisten lopen ook behoorlijk uiteen en nabestaanden kunnen ervoor kiezen om de kist zelf te maken. Diensten zoals een advertentie en een kop koffie zijn gebruikelijk bij een begrafenis maar niet verplicht. Zo kan een begrafenis goedkoper uitpakken.

Kosten na de begrafenis

Een begrafenis is formeel het ter aarde bestellen van een overledene. Dat moet volgens de wet binnen 6 werkdagen na overlijden plaatsvinden. Een uitvaartverzekering dekt de kosten van de begrafenis maar niet die van bijvoorbeeld een grafsteen. Ook zonder een gedenksteen kan iemand begraven worden maar het is gebruikelijk om van het graf een gedenkplek te maken. Een grafsteen kan (deels) betaald worden met het bedrag dat na de begrafenis eventueel overblijft op de uitvaartverzekering. Ook kunnen er in de toekomst door de gemeente onderhoudskosten gerekend worden voor het graf.

"U verzekert alleen diensten die u nodig heeft waardoor u niet teveel premie betaalt"

Wilma van Willigen

Wilma van Willegen

Adviseur bij Lifetri

Kosten begrafenis verzekeren

Lifetri verzekert de kosten van een begrafenis op basis van de locatie en uitvaartwensen. Er wordt altijd eerst een basisbedrag aangeboden met bijbehorende premie. Vervolgens kan er per regio gekozen worden uit verschillende begraafplaatsen en bijbehorende graven. Ook is het door onze samenwerking met ruim 300 uitvaartverzorgers mogelijk om het bedrag voor een andere kist of uitgebreide catering voor een geschat aantal gasten mee te verzekeren. Zo komt het verzekerde bedrag zo goed mogelijk overeen met de kosten van de toekomstige begrafenis.