Skip to main content
Wijziging

Wat is een crematie?

Bij een crematie wordt het lichaam van een overledene verbrand in een crematorium. Maar hoe gaat cremeren nou precies?

Crematorium & cremeren

Een crematie, wat is dat?

Bij een crematie wordt het lichaam van een overledene verbrand. Dit gebeurt meestal in een kist. Nabestaanden nemen definitief afscheid in het crematorium en ontvangen later het as van de overledene wat ze kunnen bewaren of uitstrooien.

Cremeren volgens de wet

Als iemand komt te overlijden moet er binnen zes werkdagen een uitvaart plaatsvinden. Dat kan een begrafenis of crematie zijn. Dit is onderdeel van de Wet van lijkbezorging. De crematie moet in een crematorium plaatsvinden waar de kist en het lichaam in speciale ovens worden verbrand tot er kleine asdeeltjes overblijven. Volgens de regels moet een crematorium het as minimaal een maand bewaren voordat nabestaanden het op mogen halen. Als nabestaanden zich niet melden moet het crematorium het as volgens de wet 10 jaar bewaren voordat ze het zelf verstrooien. Tenzij daar door het crematorium iets anders over staat vermeld in de voorwaarden.

As bewaren of verstrooien

As bewaren of verstrooien
Na een crematie kunnen nabestaanden het as bewaren. Het is gebruikelijk om dit in een urn te doen. Die kan thuis een plek krijgen maar ook in een urnengraf of urnenmuur op de begraafplaats. Daar is vaak ook de mogelijkheid om een gedenksteen of -bordje te plaatsen. Voor zo’n plek moet wel betaald worden. Het is ook mogelijk om (een deel van het) as te bewaren in een sieraad zoals bijvoorbeeld een ring of ketting. Ook zijn er mensen die as vermengen met inkt waarmee ze zich laten tatoeëren. Nabestaanden kiezen er desondanks vaak voor om het as niet te bewaren maar uit te strooien op een bijzondere plek.

Rondom een crematie

Bij een crematie komt meer kijken dan alleen het cremeren van de overledene. Zo moet het lichaam gekoeld bewaard worden tot aan de crematie. Dat kan in het ziekenhuis, thuis of in het mortuarium. Verder is het gebruikelijk om voor de crematie een afscheidsdienst te houden waarin de overledene wordt herdacht en belangstellenden de kans krijgen om nabestaanden te condoleren. Dit is vaak mogelijk in het crematorium. Na de feitelijke crematie komen nabestaanden vaak nog even samen op een locatie om na te praten met wat eten en drinken erbij.

Hulp bij een crematie

Een crematie wordt vaak door een uitvaartverzorger geregeld. Die is dag en nacht bereikbaar en weet precies wat er allemaal geregeld moet worden voor een crematie. Zo helpt een uitvaartverzorger bij de opbaring van een overledene zodat nabestaanden afscheid kunnen nemen. Daarnaast zorgt die dat de crematie wordt ingepland. Zaken zoals de kist, bloemen, rouwadvertentie en rouwvervoer kunnen ook via de uitvaartverzorger geregeld worden. Bij een technische crematie zijn veel van deze zaken niet nodig omdat de overledene dan wordt gecremeerd zonder dat er nabestaanden bij zijn.

Meer informatie nodig? Kijk eens naar andere veelgestelde vragen of neem contact op met Lifetri.