Skip to main content
Wijziging

Wat is een begrafenis?

Een begrafenis is het ritueel waarbij een overledene onder de grond wordt begraven.

Nabestaanden niet voor kosten opdraaien.

- Jan Schrik, Coevorden

bekijk alle reviews

Begrafenis

Begraven, wat is dat?

Een begrafenis is het ritueel waarbij een overledene onder de grond wordt begraven. Dit gebeurt meestal in een kist. Nabestaanden nemen definitief afscheid bij het graf en maken er later een gedenkplek van waar ze af en toe terug kunnen komen.

Begraven volgens de wet

Als iemand komt te overlijden moet er volgens de wet binnen zes werkdagen een uitvaart plaatsvinden. Dat kan een begrafenis of crematie zijn. Dit is onderdeel van de Wet van lijkbezorging. Een begrafenis wordt ook wel teraardebestelling genoemd. Het graf moet minstens een halve meter diep zijn en na de begrafenis minimaal 10 jaar dicht blijven. Een begrafenis vindt meestal plaats op een officiële begraafplaats maar kan onder bepaalde voorwaarden ook op eigen terrein uitgevoerd worden. Daarvoor moet de gemeente eerst toestemming verlenen.

Soorten graven

Er zijn verschillende graven waarin overledenen begraven worden. Een graf op eigen terrein wordt een privé graf genoemd maar op de begraafplaats wordt onderscheid gemaakt tussen een algemeen graf en eigen graf. In een algemeen graf worden 3 tot 4 overledenen die geen band met elkaar samen begraven. Eigen graven zijn voor mensen die een graf voor zichzelf willen of samen met dierbaren. Voor een graf moet huur betaald worden aan de gemeente. Dit wordt meestal in één keer betaald door nabestaanden. De prijs van een graf hangt af van de gemeente, het soort graf en het aantal jaren dat het graf wordt gereserveerd.

Rondom een begrafenis

Bij een begrafenis komt meer kijken dan alleen het begraven van de overledene. Zo moet het lichaam gekoeld bewaard worden tot aan de begrafenis. Dat kan in het ziekenhuis, thuis of mortuarium. Verder is het gebruikelijk om voor de begrafenis een afscheidsdienst te houden waarin de overledene wordt herdacht en belangstellenden de kans krijgen om nabestaanden te condoleren. Vervolgens wordt de overledene in een kist per rouwauto naar de begraafplaats gebracht. Na de feitelijke begrafenis komen nabestaanden vaak nog even samen op een locatie om na te praten met wat eten en drinken erbij.

Hulp bij een begrafenis

Een begrafenis wordt vaak door een begrafenisondernemer geregeld. Die is dag en nacht bereikbaar en weet precies wat er allemaal geregeld moet worden bij een begrafenis. Zo helpt een begrafenisondernemer bij de opbaring van een overledene zodat nabestaanden afscheid kunnen nemen. Daarnaast zorgt die dat er een graf wordt gereserveerd en de begrafenis wordt ingepland. Zaken zoals de kist, bloemen, rouwadvertentie en rouwvervoer kunnen ook via de begrafenisondernemer geregeld worden. Het kan ook zijn dat de gemeente de begrafenis regelt en betaalt als er bijvoorbeeld geen nabestaanden zijn of ze de begrafenis niet zelf kunnen betalen.

Meer informatie nodig? Kijk eens naar andere veelgestelde vragen of neem contact op met Lifetri.