Skip to main content
Veluwe

Is een uitvaartverzekering nog nodig als ik een overlijdensrisicoverzekering heb?

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

  • Premie o.b.v. lokale kosten
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Polis kosteloos aanpassen
Uitvaart of ORV

Is een uitvaartverzekering nog nodig als ik een overlijdensrisicoverzekering heb?

Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten bij een hypotheek en is niet bedoeld voor het dekken van uitvaartkosten. Daarom is een uitvaartverzekering naast een overlijdensrisicoverzekering vaak ook van belang.

Overlijdensoverlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering wordt ook wel overlijdensverzekering of ORV genoemd. Bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek is die verzekering vaak verplicht. Als één van de kopers komt te overlijden staat de verzekeraar garant voor een deel van de hypotheek. Zo kan de nabestaande de hypotheek blijven betalen en in het huis blijven wonen. Ook heeft de hypotheekverstrekker daarmee de zekerheid dat de woningschuld bij een overlijden betaald kan worden.

Tijdelijke overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering is vaak tijdelijk. Bij het afsluiten wordt er een bedrag bepaald waarvoor u verzekerd bent als u voor een bepaalde leeftijd komt te overlijden. Zodra u die leeftijd bereikt vervalt de verzekering waarvoor u tot die tijd maandelijks premie heeft betaald. Een uitvaartverzekering is levenslang waardoor de verzekering uiteindelijk altijd uitgekeerd zal worden. De premie die u daarvoor betaalt levert dus altijd iets op. Er zijn overlijdensrisicoverzekeringen die ook levenslang zijn. Alleen als er dan gegarandeerd een bedrag vrijkomt dat niet uitsluitend aan de hypotheek kan worden besteed kan een uitvaartverzekering overbodig zijn.

Dekking overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is vaak uitsluitend van toepassing op (een deel van) de hypotheek. Bij een overlijden komt er dan geen bedrag beschikbaar waar uw nabestaanden uw uitvaart mee kunnen betalen. Daarom is een uitvaartverzekering ook op dat moment niet overbodig. Als de overlijdensrisicoverzekering wel een bedrag uitkeert dat nabestaanden vrij mogen gebruiken is een uitvaartverzekering nog steeds waardevol. Dan kan de uitvaart immers betaald worden en kan het geld van de overlijdensrisicoverzekering besteed worden aan waar het daadwerkelijk voor bedoeld is; nabestaanden kunnen financieel zonder problemen verder leven zonder het huis te hoeven verkopen of een extra baan te zoeken.

Persoonlijke verzekering

Op een overlijdensrisicoverzekering staan de kopers van een huis vaak samen vermeld. Er wordt één premie betaald waardoor beide kopers verzekerd zijn. Nabestaanden hebben recht op uitkering als de verzekerde(n) komen te overlijden. Een uitvaartverzekering wordt meestal per persoon afgesloten en betaald. Ook als u en uw partner in de toekomst uit elkaar gaan blijft u gewoon verzekerd voor uw eigen uitvaart zolang u premie blijft betalen.