Skip to main content
Wijziging

Kan ik een uitvaartverzekering alleen gebruiken voor een uitvaart?

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

  • Premie o.b.v. lokale kosten
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Polis kosteloos aanpassen
Uitvaartkosten

Kan ik een uitvaartverzekering alleen gebruiken voor een uitvaart?

Een natura uitvaartverzekering kan alleen gebruikt worden voor een uitvaart. De verzekeraar betaalt de rekening dan rechtstreeks aan de uitvaartverzorger. Een kapitaalverzekering kan mogelijk op een andere manier gebruikt worden.

Natura-uitvaartverzekeraar

Volgens de wet is een natura uitvaartverzekeraar verplicht om de waarde van een verzekering direct aan de uitvaart te besteden. Daardoor is het niet mogelijk om een bedrag aan de verzekerde of nabestaanden uit te keren. Lifetri verzekert een bedrag voor de uitvaart en kan daarmee de rekening van de uitvaartverzorger betalen. Geld dat overblijft, kan later mogelijk besteed worden aan bijvoorbeeld een grafsteen of urn. Als de uitvaart meer kost dan het verzekerde bedrag moeten nabestaanden de rest bijbetalen aan de uitvaartverzorger.

Natura-uitvaartpakket

Een aantal grote natura uitvaartverzekeraars zijn zelf ook de uitvaartverzorger. De verzekering die u daar afsluit is vaak een natura-uitvaartpakket met een bepaalde marktwaarde. Dat betekent dat uw nabestaanden recht hebben op een bepaalde uitvaart en niet op een geldbedrag dat ze vrij kunnen besteden aan uw uitvaart. Als nabestaanden toch zelf een uitvaartverzorger willen kiezen is het soms mogelijk om daar toch een geldbedrag voor te krijgen. Dat bedrag is vaak wel lager zijn dan de marktwaarde van het uitvaartpakket dat verzekerd is.

Kapitaaluitvaartverzekering

Met een kapitaaluitvaartverzekering regelt u dat nabestaanden geld uitgekeerd krijgen na uw overlijden. Hiermee kunnen zij uw uitvaart betalen maar dat zijn ze niet verplicht. Nabestaanden zijn volgens de wet wel verplicht om uw uitvaart te regelen en te betalen als ze daar financieel toe in staat zijn. Met een kapitaalverzekering zorgt u daar in ieder geval voor. Het bedrag dat eventueel overblijft na de uitvaart kunnen nabestaanden vervolgens besteden zoals ze zelf willen. Zij hoeven dit dus niet volledig aan uw uitvaart te besteden.

Natura uitvaartverzekering

Bij Lifetri verzekert u een bedrag dat zo nauwkeurig mogelijk aansluit op uw situatie. Wat uw uitvaart kost heeft namelijk te maken met uw wensen en locatie. De kosten van een begrafenis of crematie kunnen namelijk door het hele land behoorlijk verschillen. Heeft u een bepaalde kist of rouwauto in gedachten? Dan kan dat ook van invloed zijn op de hoogte van het bedrag dat nodig is voor uw uitvaart. Lifetri werkt samen met ruim 300 uitvaartverzorgers zodat we precies kunnen berekenen wat de uitvaartwensen bij u in de buurt kosten. Bovendien controleren we elk jaar of dit bedrag nog voldoende is zodat u ook in de toekomst verzekerd bent van een uitvaart zoals u die wilt.