Skip to main content
Wijziging

Zit er een prijsverschil tussen begraven en cremeren?

Begraven is normaal gesproken duurder dan cremeren.

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

  • Premie o.b.v. lokale kosten
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Polis kosteloos aanpassen
Uitvaartkosten

Is begraven duurder dan cremeren?

Ja, een begrafenis is normaal gesproken duurder dan een crematie. Dat komt door de kosten van het graf. Toch kan een begraafplaats op sommige plekken goedkoper zijn dan het crematorium in de buurt. Bij Lifetri berekent u dit makkelijk en snel online.

Prijsverschil begrafenis en crematie

Gemiddeld kost een begrafenis tussen de 6 en 8 duizend euro. Een crematie is over het algemeen goedkoper met een gemiddeld bedrag tussen de 4 en 7 duizend euro. Bij een begrafenis is het graf het duurste onderdeel. Er moet namelijk een stuk grond worden geserveerd op de begraafplaats. De prijs is afhankelijk van het soort graf en het aantal jaren dat die plek wordt gereserveerd. Ook zal een stuk grond in Amsterdam bijvoorbeeld duurder zijn dan een vergelijkbaar graf in Hoogezand. Alleen als de grafkosten relatief laag zijn kan het voorkomen dat de crematiekosten in dezelfde regio hoger liggen. Dan zal een crematie waarschijnlijk ook duurder zijn dan een begrafenis.

Invulling van de uitvaart

Ook als de grafkosten hoger zijn dan crematiekosten kan een crematie duurder uitpakken. Een uitvaart kan namelijk ingevuld worden zoals nabestaanden willen. Misschien wilt u na afloop nog ergens samenkomen om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Als dat niet mogelijk is in het crematorium kunt u ergens anders nog een ruimte afhuren. Als de begraafplaats die ruimte wel aanbiedt heeft u die extra kosten niet en kan de begrafenis alsnog goedkoper uitpakken dan een crematie. Om het exacte prijsverschil tussen de begrafenis of crematie uit te rekenen moet u dus alle wensen goed op een rijtje hebben.

Kosten na begrafenis of crematie

Als we spreken over een begrafenis of crematie gaat het om de feitelijke uitvaart zelf. Voor nabestaanden eindigt het daar meestal niet omdat ze de overledene willen blijven herdenken. Op de begraafplaats kan dat bijvoorbeeld met een grafsteen maar er zijn ook urnengraven waar het as van de overledene na een crematie kan worden bijgezet. Die kosten komen pas na de uitvaart omdat een grafsteen ontworpen en gemaakt moet worden. Dat kan niet binnen de wettelijke termijn van 6 werkdagen waarin een uitvaart plaats moet vinden. Ook mag een crematorium het as van de overledene pas na een maand vrijgeven. Een speciale urn om het as in te bewaren kost extra geld, net als een plekje in een urnengraf.