Skip to main content
Handen vasthouden

Wat kan je met de as van de crematie doen?

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

  • Premie o.b.v. lokale kosten
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Polis kosteloos aanpassen
Asbestemming

Wat is er allemaal mogelijk om met de as te doen?

Volgens de wet mag as een maand na de crematie vrijgegeven worden aan nabestaanden. Het is afhankelijk van de voorwaarden hoe lang het crematorium de as bewaard. Nabestaanden mogen zelf bepalen wat ze daarna met de as doen.

Bewaartermijn crematorium

Volgens de wet hebben crematoria een bewaarplicht van 10 jaar als nabestaanden de as na de wettelijke termijn van een maand niet af komen halen. Toch staat in de voorwaarden van crematoria vaak een kortere termijn voor het bewaren aangegeven. Die termijn verschilt, maar een halfjaar is vaak het minimum. Soms willen nabestaanden dat de as langer bewaard wordt, zodat ze bijvoorbeeld later tegelijk met hun partner uitgestrooid kunnen worden. Om te voorkomen dat de as geruimd wordt is het belangrijk om dit aan te geven bij het crematorium. Mogelijk zitten er wel kosten verbonden aan het bewaren.

As afhalen

Het crematorium biedt de as standaard aan in een asbus. Soms kunt u ook kiezen voor een koker waarmee u de as later makkelijk kunt verstrooien. Als u van plan bent de as te bewaren kunt u een urn naar keuze achterlaten bij het crematorium waarin u de as later weer afhaalt. Na het afhalen van de as kunt u ervoor kiezen om het (deels) te verstrooien of te bewaren. Voor beide opties zijn er meerdere mogelijkheden en er komen ook steeds meer bij om op een bijzondere manier afscheid te nemen.

Bewaren van as

As bewaren kan op verschillende manieren. Traditioneel in een urn maar bijvoorbeeld ook in een sieraad of tatoeage. Voor een sieraad wordt de as samengeperst en bij een tattoo wordt een deel van de as vermengd met de inkt. Zo kunnen nabestaanden de as dichtbij zich dragen en er blijft vaak ook nog as over om in een urn te bewaren of te verstrooien. Een urn kan natuurlijk thuis bewaard worden maar ook op de begraafplaats in een urnenmuur, urnengraf of bestaand graf. Met een steen of inscriptie ontstaat er zo net als na een begrafenis een plek om te herdenken.

As verstrooien

Veel nabestaanden verstrooien de as naar wens van een dierbare of omdat ze het zelf een mooi afscheid vinden. Met verstrooiing wordt de as letterlijk teruggegeven aan de aarde. Vaak wordt er gekozen voor een mooie plek in de natuur of een locatie die de overledene aan het hart ging. Soms moet er officieel wel toestemming gevraagd worden aan bijvoorbeeld de gemeente. Ook voor het verstrooien van as zijn tegenwoordig meerdere mogelijkheden. Bijvoorbeeld op of boven zee, met een ballon of zelfs met een raket richting de maan. Zo wordt ook het verstrooien van as steeds persoonlijker.

Meer informatie nodig? Kijk eens naar andere veelgestelde vragen of neem contact op met Lifetri.