Skip to main content
Wijziging

Hoe regel je een crematie?

Nabestaanden niet voor kosten opdraaien.

- Jan Schrik, Coevorden

bekijk alle reviews

Cremeren

Wat moet er geregeld worden bij een crematie?

Een crematie moet binnen 6 werkdagen na het overlijden plaatsvinden. In die korte tijd moet er veel geregeld worden. Een uitvaartverzorger kan veel zorgen uit handen nemen maar u kunt zelf ook veel zaken regelen.

Cremeren volgens de wet

Een crematie kan op veel verschillende manieren worden ingevuld maar er zijn een paar wettelijke verplichtingen. Naast de uiterlijke termijn van 6 dagen mag een crematie niet binnen 36 uur plaatsvinden. Voor de crematie moet er eerst een verlof tot cremeren worden afgegeven door de gemeente. Daarvoor moet aangifte van overlijden worden gedaan. De Burgerlijke Stand maakt dan een akte van overlijden aan waarmee het overlijden bekend wordt bij de overheidsinstanties. Met het verlof tot cremeren kan de crematie uiteindelijk uitgevoerd worden.

Uitvaartverzorger regelen

Het is gebruikelijk om een uitvaartverzorger in te schakelen na een overlijden. Dit kunt u doen zodra een overlijden is vastgesteld door een arts. De uitvaartverzorger helpt u met de praktische zaken zodat u zich kunt richten op de invulling van de crematie. Ook kan de uitvaartverzorger u laten kiezen uit bijvoorbeeld kisten, bloemen en rouwvervoer.

Als u een uitvaartverzekering heeft staat er soms een uitvaartverzorger vermeld op de polis. Mogelijk bent u verplicht om diegene in te schakelen om gedekt te zijn voor de kosten van de crematie. Anders kunt u ook zelf een uitvaartverzorger uitzoeken en benaderen. Bij Lifetri hebben nabestaanden altijd de vrijheid om zelf een uitvaartverzorger te kiezen.

Crematie regelen

Een crematie is de laatste mogelijkheid om afscheid te nemen van de overledene. Daarom is het gebruikelijk om mensen op te hoogte te stellen van het overlijden door middel van een rouwadvertentie in de krant en/of het opsturen van rouwkaarten. Een uitvaartverzorger helpt u hierbij maar u moet zelf de adressen aanleveren. Daarnaast is het belangrijk om het polisblad van een eventuele uitvaartverzekering erbij te pakken zodat de financiële mogelijkheden duidelijk zijn. De uitvaartverzorger houdt daar rekening mee en regelt de betaling vaak met de verzekeraar.

Invulling van de crematie

Officieel is er één opdrachtgever die bepaalt hoe de crematie gaat verlopen. Dit gebeurt meestal in samenspraak met andere nabestaanden en de uitvaartverzorger. Mogelijk heeft de overledene zelf wensen vastgelegd voor de crematie. U kunt het zo groot aanpakken als u wilt maar de crematie ook besloten houden. Het is gebruikelijk om een kist, rouwvervoer en bloemen uit te kiezen. Met bepaalde muziek en toespraken maakt u de crematie extra persoonlijk. Na afloop wilt u misschien nog wat eten en drinken met belangstellenden in het crematorium of op een andere locatie. Het crematorium mag de as van de overledene na een maand vrijgeven waarna u het kunt uitstrooien of bewaren in een urn.