Skip to main content
Wijziging

Hoe regel je een begrafenis?

Een begrafenis moet binnen 6 werkdagen na het overlijden plaatsvinden. In die korte tijd moet er veel geregeld worden.

Nabestaanden niet voor kosten opdraaien.

- Jan Schrik, Coevorden

bekijk alle reviews

Organisatie

Hoe moet je een begrafenis regelen?

Een begrafenis moet binnen 6 werkdagen na het overlijden plaatsvinden. In die korte tijd moet er veel geregeld worden. Een begrafenisondernemer kan veel zorgen uit handen nemen maar u kunt zelf ook veel zaken regelen.

Begraven volgens de wet

Een begrafenis kan op veel verschillende manieren worden ingevuld maar er zijn een paar wettelijke verplichtingen. Naast de uiterlijke ter-mijn van 6 dagen mag een begrafenis niet binnen 36 uur plaatsvinden. Voor de begrafenis moet er eerst een verlof tot begraven worden af-gegeven door de gemeente. Daarvoor moet aangifte van overlijden worden gedaan. De Burgerlijke Stand maakt dan een akte van overlijden aan waarmee het overlijden bekend wordt bij de overheidsinstanties. Met het verlof tot begraven kan de begrafenis uiteindelijk uitgevoerd worden.

Begrafenisondernemer regelen

Het is gebruikelijk om een begrafenisondernemer in te schakelen na een overlijden. Dit kunt u doen zodra een overlijden is vastgesteld door een arts. De begrafenisondernemer helpt u met de praktische zaken zodat u zich kunt richten op de invulling van de begrafenis. Ook kan die u laten kiezen uit bijvoorbeeld kisten, bloemen en soorten graven. Als er een uitvaartverzekering is staat er soms een begrafenisondernemer vermeld op de polis. Mogelijk bent u verplicht om diegene in te schakelen om gedekt te zijn voor de kosten van de begrafenis. Anders kunt u ook zelf een begrafenisondernemer uitzoeken en benaderen.

Regelen voor begrafenis

Een begrafenis is de laatste mogelijkheid om afscheid te nemen van de overledene. Daarom is het gebruikelijk om mensen op te hoogte te stellen van het overlijden door middel van een rouwadvertentie in de krant en/of het opsturen van rouwkaarten. Een begrafenisondernemer helpt u hierbij maar u moet zelf de adressen aanleveren. Daarnaast is het belangrijk om een eventuele uitvaartverzekering erbij te pakken zodat de financiële mogelijkheden duidelijk zijn. De begrafenisondernemer houdt daar rekening mee en regelt de betaling onderling met de verzekeraar.

Invulling van de begrafenis

Officieel is er één opdrachtgever die bepaalt hoe de begrafenis gaat verlopen. Dit gebeurt meestal in samenspraak met andere nabestaanden en de begrafenisondernemer. Mogelijk heeft de overledene zelf wensen vastgelegd voor de begrafenis. U kunt het zo groot aanpakken als u wilt maar de begrafenis ook besloten houden. Een kist of lijkwade is verplicht bij een begrafenis maar u kunt zelf bepalen wat u verder wilt regelen. Het is gebruikelijk om een kist, rouwvervoer, locatie voor afscheidsdienst, bloemen en catering voor belangstellenden te kiezen. Met bepaalde muziek en toespraken maakt u de begrafenis extra persoonlijk. Op een later moment kunt u een grafsteen uitkiezen om na de begrafenis van het graf ook een gedenkplek te maken.

Meer informatie nodig? Kijk eens naar andere veelgestelde vragen of neem contact op met Lifetri.