Skip to main content
Wijziging

Kun je een gedenkplek krijgen na crematie?

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

  • Premie o.b.v. lokale kosten
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Polis kosteloos aanpassen
Urnenmuur

Kun je een gedenkplek krijgen na crematie?

Ook na een crematie is een gedenkplek op de begraafplaats mogelijk. Bijvoorbeeld in een urnenmuur of urnengraf met een steen of inscriptie. Een urn kan ook in een bestaand graf bijgezet worden. Voor deze grafrechten rekent de gemeente kosten.

As bijzetten

Het bewaren van as op de begraafplaats wordt ook wel bijzetten genoemd. Dit kan in een urn die op meerdere plekken geplaatst kan worden. U kunt er natuurlijk voor kiezen om de urn thuis te bewaren en zo een gedenkplek creëren. Op de begraafplaats zijn echter ook veel mogelijkheden. In de urnenmuur krijgt de urn een eigen afgesloten ruimte waar u met een inscriptie een persoonlijke tekst aan toe kunt voegen. Een urnengraf is een plek in de grond waar de urn in wordt geplaatst. Ook die kan worden bedekt met een inscriptie zodat er een gedenkplek ontstaat. Als bijvoorbeeld de partner van de overledene eerder al is begraven, dan kan de urn ook in het bestaande graf bijgeplaatst worden.

Verstrooien van as

Het is ook gebruikelijk om (een deel van) de as te verstrooien. Dit gebeurt meestal op een bijzondere plek die een belangrijke rol speelde in het leven van de overledene. Het verschilt per gemeente of het overal is toegestaan om as uit te strooien. Vaak mag het op sommige plekken niet of zijn er juist een paar locaties aangewezen waar het alleen mag. Als het om particuliere grond gaat moet u eerst toestemming vragen. Een gedenkteken plaatsen in de openbare ruimte is na het uitstrooien van de as niet toegestaan. In uw eigen tuin mag dat wel.

Bewaarplicht crematorium

Na de crematie moet het crematorium de as van een overledene volgens de wet minstens een maand bewaren. Nabestaanden kunnen de as na die periode afhalen in een bus, strooikoker of een vooraf uitgekozen urn. Het verschilt per crematorium hoelang de as bewaard blijft voordat ze het zelf uitstrooien. De officiële termijn is 10 jaar, maar crematoria hebben in hun voorwaarden vaak de termijn van 6 maanden opgenomen. Het kan zijn dat nabestaanden de as langer willen laten bewaren. Bijvoorbeeld als de achtergebleven partner uiteindelijk samen met zijn of haar dierbare uitgestrooid wil worden. Vaak kunnen daar met het crematorium afspraken over gemaakt worden.