Skip to main content

Week 46 - Vrijheid

DOODGEWOON: WEEK 46

'Vrijheid na de dood'

Met dit XXL-formaat hebben we na de dood nog alle vrijheid! Is dat niet prachtig?

Het kan een benauwend idee zijn; na je dood in een kist liggen onder de grond. Een iets ruimere kist zal dat gevoel niet wegnemen. Die worden voornamelijk gebruikt door moslims zodat ze op hun zij met het gezicht naar het oosten kunnen liggen. Wel kan het verschil maken naast wie je in een graf komt te liggen. In een algemeen graf kunnen dat drie of vier onbekenden van elkaar zijn. Er zit dan 20 centimeter zand tussen de lichamen. Met een eigen graf bepaalt de rechthebbende wie in het graf komen te liggen. Meestal zijn dit familiegraven.

Mensen die in het hiernamaals geloven zullen het beeld van een graf misschien vergeten omdat ze geloven dat hun ziel op een mooie plek voortleeft. Asverstrooiing is voor anderen hét idee van vrijheid na de dood. Vanaf een mooie plek waait het lichaam als stof uit over de aarde. Een tussenoplossing zou een natuurbegrafenis kunnen zijn. Op natuurbegraafplaatsen kun je namelijk zelf een plek voor het graf uitzoeken wat je niet hoeft te delen. Zo heeft de overledene vrijheid in het graf en de nabestaanden vrijheid bij het bezoeken daarvan. 

De strips van Doodgewoon zijn bedoeld om het onderwerp dood en uitvaart op een luchtige manier bespreekbaar te maken. De dood hoort namelijk gewoon bij het leven. Kijk daarom eens naar onze uitvaartverzekering.

Gerelateerd

Ook interessant...

Afscheidblog

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Afscheid met kinderen

In deze rubriek deelt Annefleur Visscher praktische tips voor u en uw kind rondom een uitvaart.

Naar het overzicht
Meer informatie

Alles over afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie