Skip to main content

Week 42 - Stoptober

DOODGEWOON: WEEK 42

'Zonder muziek een kaal afscheid'

Grappig, ik dacht altijd dat ze Ronnie Tober probeerden te laten stoppen met zingen.

Vroeger was het geloof nog van grote invloed op de uitvaart in Nederland. Uitvaartmuziek speelde vooral bij protestantse uitvaarten een grote rol. De Rooms-katholieke gemeenschap probeerde muziek bij uitvaarten te beperken tot religieuze liederen die bij voorkeur live werden gespeeld. Tegenwoordig is muziek onmisbaar op de uitvaart. De kerk speelt een minder grote rol dan vroeger en dus is er meer ruimte voor populaire muziek. Populair op de uitvaart is bijvoorbeeld Time to Say Goodbye van Andrea Borcelli en Sarah Brightman. In Nederland biedt De Steen van Paul de Leeuw vaak steun.

Uitvaartmuziek is voor veel mensen herkenbaar is tijden van rouw. De melodie geeft de stemming weer en teksten brengen het gevoel onder woorden en bieden tegelijkertijd steun. Aan de andere kant kunnen favoriete nummers van de overledene er juist voor zorgen dat de mooie herinneringen nog een keer boven komen drijven. Op die manier ontstaat er een persoonlijke uitvaart die herkenbaar is voor de nabestaanden. Net als bij toespraken van vrienden of familie worden nummers ook wel eens live gespeeld door de nabestaanden. Een live-optreden van een (bekende) artiest komt ook voor, maar is vanwege de kosten niet altijd haalbaar.

In sommige culturen wordt er niet alleen muziek afgespeeld, maar zorgen dragers met de kist op hun schouders voor een muzikale bijdrage. In Suriname is het bijvoorbeeld traditie dat de overledene dansend naar het graf wordt gebracht. Zowel de dragers als de nabestaanden doen hieraan mee. 

De strips van Doodgewoon zijn bedoeld om het onderwerp dood en uitvaart op een luchtige manier bespreekbaar te maken. De dood hoort namelijk gewoon bij het leven. Kijk daarom eens naar onze uitvaartverzekering.

Gerelateerd

Ook interessant...

Afscheidblog

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Afscheid met kinderen

In deze rubriek deelt Annefleur Visscher praktische tips voor u en uw kind rondom een uitvaart.

Naar het overzicht
Meer informatie

Alles over afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie