Skip to main content

Week 35 - Sail

DOODGEWOON: WEEK 35

'Zeemansgraf uitgestorven'

Dit is toch ook een hele mooie uitvaart. Geef nou maar gewoon toe dat je verkeerd zit.

Het begrip 'uitvaart' heeft niets te maken met varen op het water. Toch bestaat er een rijke geschiedenis tussen de dood en het ruime sop. Vroeger was het in de zeevaart namelijk niet mogelijk om een lijk in goede staat aan boord te houden. Er werd dan gebruik gemaakt van zeemansgraf, waarbij de overledene op volle zee overboord werd gezet. Meestal werd het lichaam in een doek gewikkeld, verzwaard en na een gebed vanaf een plank het water in geschoven.

Tegenwoordig wordt er bijna nooit meer gebruik gemaakt van een zeemansgraf, omdat een lichaam gekoeld aan boord gehouden kan worden totdat het vaste land weer is bereikt. In Nederland is een zeemansgraf zelfs niet meer toegestaan, behalve als noodmaatregel wanneer iemand op een Nederlands schip overlijdt.

Wanneer iemand toch nog een zeemansgraf wil kan diegene uitwijken naar bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn een aantal plekken aan de kust van een paar honderd meter diep bestemd voor zeemansgraven. In Nederland is het ook nog mogelijk om letterlijk uitgevaren worden met een uitvaartboot. De overledene vaart dan samen met de nabestaanden naar de laatste rustplaats.

De strips van Doodgewoon zijn bedoeld om het onderwerp dood en uitvaart op een luchtige manier bespreekbaar te maken. De dood hoort namelijk gewoon bij het leven. Kijk daarom eens naar onze uitvaartverzekering.

Gerelateerd

Ook interessant...

Afscheidblog

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Afscheid met kinderen

In deze rubriek deelt Annefleur Visscher praktische tips voor u en uw kind rondom een uitvaart.

Naar het overzicht
Meer informatie

Alles over afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie