Skip to main content

Week 11 - Lentekriebels

DOODGEWOON: WEEK 11

'Kriebels van de uitvaart'

Krijg jij ook lentekriebels als je vogeltjes hoort zingen?

Een uitvaart roept bij iedereen verschillende gevoelens op. Natuurlijk heerst er bij nabestaanden over het algemeen vooral verdriet en verslagenheid. Omdat de uitvaart normaal gesproken een paar dagen na overlijden plaatsvindt, zijn nabestaanden nog in een soort shock. Hierdoor zullen ze zich niet zo bewust zijn van hun gevoel bij een uitvaart. Ze zijn voornamelijk bezig met het het bevatten van het verlies. Mensen die bijvoorbeeld een afscheidsspeech houden zullen al iets meer spanning voelen voor de uitvaart. 

Belangstellenden die minder direct betrokken zijn bij de overledene gaan met een ander gevoel naar de begrafenis of crematie. Ze zijn zich bewuster van hun aanwezigheid en willen respect of steun betuigen. Dit zorgt voor een ander soort spanning vanwege de verwachtingen bij een uitvaart. Een overlijden is een heftige en intense gebeurtenis waarbij mensen zich niet altijd een houding weten te geven. Ze willen het afscheid namelijk niet negatief beïnvloeden. Daarom is het verstandig om van tevoren even stil te staan bij een aantal zaken. Hiervoor het Lifetri een gedragscode voor de uitvaart opgesteld. 

Bekijk de uitvaart gedragscode

De strips van Doodgewoon zijn bedoeld om het onderwerp dood en uitvaart op een luchtige manier bespreekbaar te maken. De dood hoort namelijk gewoon bij het leven. Kijk daarom eens naar onze uitvaartverzekering.

Gerelateerd

Ook interessant...

Afscheidblog

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Afscheid met kinderen

In deze rubriek deelt Annefleur Visscher praktische tips voor u en uw kind rondom een uitvaart.

Naar het overzicht
Meer informatie

Alles over afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie