Skip to main content

Week 8 - Huishoudbeurs

DOODGEWOON: WEEK 08

'Huishouden op de begraafplaats'

urn-duster

Bij een crematie kunnen nabestaanden kiezen voor meerdere asbestemmingen: thuis bewaren in een urn, bijzetten in een urnenmuur of asverstrooiing in de buitenlucht. Met uitzondering van de urnenmuur is er dan na de uitvaart geen sprake van grafkosten zoals grafrechten en onderhoud van het graf. Na een begrafenis op een gemeentelijke begraafplaats komen deze kosten dus altijd kijken. Dat betekent dat nabestaanden niet alleen te maken krijgen met kosten van de uitvaart zelf, maar ook met die van het in stand houden van het graf.

De begraafplaats is een plek waar mensen een bezoek kunnen brengen aan een overledene. Daarvoor wordt een stukje grond gereserveerd voor een bepaalde periode. Dit grafrecht moet betaald worden aan de gemeente en wanneer dit verlopen is kan het verlengd worden of wordt het graf geruimd. Daarnaast wil de gemeente dat de begraafplaats er verzorgd uit ziet. Mensen komen er voor hun rust en daarom moet de omgeving niet verwaarloosd worden. Ook de graven zelf moeten netjes ogen om het geheel er goed uit te laten zien. 

Om die reden rekent de gemeente ook een bedrag voor onderhoudskosten. Soms zitten die bij het grafrecht inbegrepen, maar het kan ook zijn dat ze de nabestaanden jaarlijks een rekening sturen. Zo zorgt de gemeente ervoor dat een begraafplaats er in de basis verzorgd bijligt. Uiteindelijk zorgen nabestaanden voor een sfeervol beeld met bloemen en lichtjes op het graf van hun dierbare. Zo blijft de begraafplaats een plek waar men op een vredige manier stil kan staan bij een verlies.

De strips van Doodgewoon zijn bedoeld om het onderwerp dood en uitvaartwensen op een luchtige manier bespreekbaar te maken. De dood hoort namelijk gewoon bij het leven. Kijk daarom eens naar uitvaartverzekering.

Gerelateerd

Ook interessant...

Afscheidblog

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Afscheid met kinderen

In deze rubriek deelt Annefleur Visscher praktische tips voor u en uw kind rondom een uitvaart.

Naar het overzicht
Meer informatie

Alles over afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie