Skip to main content

Week 5 - Grafrede

DOODGEWOON: WEEK 05

'Geen reden tot grafstemming'

Nu ga ik jullie voorlezen uit de grafrede van afgelopen donderdag.

De grafrede is een belangrijk onderdeel van een uitvaart. In feite is het een ode aan het leven van de overledene. Mooie anekdotes die het leven van mensen typeren, zorgen vaak voor een lach en een traan bij de nabestaanden. Bij traditionele uitvaarten is het vaak de uitvaartleider of predikant die de grafrede verzorgt. Met name het beeld uit filmscenes waarin bij het graf een laatste groet wordt gebracht kent iedereen. In deze tijd is er echter meer ruimte voor nabestaanden om zelf herinneringen op te halen tijdens de uitvaart. Het is erg persoonlijk want die verhalen komen uit eerste hand. Daarnaast is de emotie die daarbij gepaard gaat natuurlijk ook welkom tijdens een uitvaart. Verdriet hoort namelijk bij rouwverwerking en met sprekers komt daar ruimte voor.

Grafredes typeren niet alleen de overledene, maar kunnen ook de sfeer van een uitvaart bepalen. Humor is daarin inmiddels geen taboe meer. Hoe verdrietig een overlijden ook is, het leven mag steeds vaker gevierd worden. Zeker als de overledene veel humor had en graag mensen aan het lachen maakte kan het de uitvaart zelfs nóg persoonlijker maken. Een mooi voorbeeld hiervan is de speech van de Britse komiek John Cleese op de begrafenis van zijn vriend en collega Graham Chapman:

De strips van Doodgewoon zijn bedoeld om het onderwerp dood en begrafenis wensen op een luchtige manier bespreekbaar te maken. De dood hoort namelijk gewoon bij het leven. Kijk daarom eens naar onze uitvaartverzekering.

Gerelateerd

Ook interessant...

Afscheidblog

Een afscheid is belangrijk bij het verwerken van een verlies. Helaas verloopt niet ieder afscheid even goed.

Naar het overzicht
Meer informatie

Afscheid met kinderen

In deze rubriek deelt Annefleur Visscher praktische tips voor u en uw kind rondom een uitvaart.

Naar het overzicht
Meer informatie

Alles over afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie