Skip to main content

Week 48 - Frikandel

DOODGEWOON: WEEK 48

'Honger van verdriet'

Nooit heb ik iemand zichzelf zo zien begraven in een stapel frikandellen.

Eten is onlosmakelijk verbonden met de uitvaart. Vroeger kwamen mensen van heinde en ver dus dan moest er toch gegeten worden voor de terugreis. Ook zorgt verdriet voor een hol gevoel in je maag dat kan lijken op honger. De kop koffie en het plakje cake is voor iedereen een bekend fenomeen. De cake is terug te voeren naar de Middeleeuwen, waarin speciaal voor de begrafenis zoete koek werd gebakken. Ook de troostbol stamt uit die tijd en staat met haar voedzaamheid symbool voor het leven. Het kopje koffie, dat als oppepper dient, bestaat sinds de 17e eeuw.

Het sobere kopje koffie en plakje cake maken steeds vaker plaats voor uitgebreidere etenswaren. Zo is een lunch al heel gebruikelijk maar ook een borrelhapje is geen uitzondering meer. De sobere uitvaart was vroeger ook niet vanzelfsprekend. Er werd toen zelfs gesproken van een begrafenisfeest met droefbier. De uitbundige uitvaart kan dus zomaar weer terugkomen met bijvoorbeeld oesters en champagne. Zo gaat niet alleen liefde, maar ook verdriet door de maag.

De strips van Doodgewoon zijn bedoeld om het onderwerp dood en uitvaart op een luchtige manier bespreekbaar te maken. De dood hoort namelijk gewoon bij het leven. Kijk daarom eens naar onze uitvaartverzekering.

Gerelateerd

Ook interessant...