Skip to main content
Kind hand vasthouden

Moet ik met mijn kind mee naar de uitvaart van z'n vader of moeder?

Scheidingen brengen vaak spanningen mee tussen voormalige geliefden. Slechts een klein deel gaat als vrienden uit elkaar. Toch blijft er een band bestaan. Zeker als er kinderen uit de relatie zijn voortgekomen. Als dan de ex-partner overlijdt, kan dit voor een rare situatie zorgen.

Kind wil zijn ouder erbij

Maar ook als er veel haat en nijd was tussen de exen, het moet centraal staan dat een kind zijn vader of moeder heeft verloren.

“Het verdriet van je zoon of dochter moet door de hele omgeving wordt erkend”, aldus een woordvoerder van de Stichting Achter de Regenboog. Ze vervolgt: “Een kind wil gewoon zijn vader of moeder bij zich hebben op een crematie of begrafenis. Het liefst zo dichtbij mogelijk.”

De overlevende ouder heeft dus vaak een belangrijke rol in de verwerking van het overlijden. Maar wat als de komst van een ex-partner veel spanningen met zich meebrengt? Of als die niet weet of hij of zij wel welkom is? Volgens de Stichting Achter de Regenboog komt het helaas erg vaak voor dat een andere ouder niet mee mag en zijn of haar komst wordt tegengehouden door een nieuwe partner of de ex-schoonfamilie.

Belang kind is belangrijkst

Toch is het verstandig dat je als ouder dan naar mogelijkheden zoekt om toch te gaan, zelfs als je liever zelf ook niet wilt.

“Iedereen moet zich er vooral van bewust zijn dat het belang van het kind voorop komt te staan” volgens rouwtherapeut Riet Fiddelaers-Jaspers. Let hier wel bij op dat een kind niet als chantagemiddel wordt gebruikt om wel te gaan. Fiddelaers-Jaspers : “Dit is nog schadelijker voor een kind. Zeker als de overlevende ouder dit uit eigenbelang doet. Als de spanningen zo erg oplopen dat het tot een uitbarsting kan komen op de uitvaart, is het inderdaad beter om niet te gaan.”

Uitvaarttips voor gescheiden ouders met kinderen

Als je gewoon bent uitgenodigd voor de uitvaart of als er geen spanningen zijn, kun je natuurlijk gewoon gaan. Maar als je komst gevoelig ligt, of je weet het niet zeker, kun je de onderstaande stappen volgen:

 • Handel altijd uit het belang van je kind
  Dit moet altijd het uitgangspunt gaan. Zelfs als je niet wilt, of juist wel, zorg ervoor dat je altijd de belangen van je kind voorop zet.
   
 • Leg contact met de familie van je ex
  Probeer contact te leggen met de familie van je ex. Probeer te peilen of je welkom bent of niet.
   
 • Schakel een tussenpersoon in
  Is er teveel spanning met de familie van je overleden ex-partner? Zoek dan een neutraler persoon. Bijvoorbeeld een gemeenschappelijk vriend of vriendin. Ook de uitvaartverzorger of een eventuele geestelijk begeleider kan bemiddelen.
   
 • Zoek naar een compromis
  Als je komst toch als bezwaarlijk wordt gezien, zoek dan naar een compromis. Het meest ideale is dat je dicht bij je kinderen kunt zitten. Als dit toch teveel gevraagd is, kun je kijken of je toch niet verder naar achteren kunt gaan zitten.
   
 • Zoek een begeleider
  Lukt het ook niet om via bemiddeling of door middels van een compromis naar de crematie of begrafenis te gaan? Zoek dan een begeleider die je vertrouwt om met je kind mee te gaan. Dit kan een opa of oma zijn, maar ook een goede vriend of vriendin. Het is hierbij wel heel erg belangrijk dat je kind deze persoon ook vertrouwt en zich prettig bij deze persoon voelt.
   
 • Zorg dat je altijd in de buurt bent
  Als je zelf niet mee kunt, zorg er dan voor dat je in de buurt blijft. Ga op de parkeerplaats staan. Of ga ergens in de buurt zitten. Zorg ervoor dat je kind dit ook weet.

We kozen voor Lifetri omdat bij een eerder sterfgeval alles heel mooi en goed verzorgd is.

- Denis Masari

Bekijk alle reviews

Meer informatie

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Of wil je hier professionele hulp bij omgaan met rouw van jezelf of iemand in je omgeving? Kijk dan ook op: