Skip to main content
Respectvolle houding bij uitvaart

Adviezen voor uitvaartverzorgers

In principe is het verzorgen van een begrafenis of crematie in een gebroken gezin niet anders dan bij het verzorgen van een uitvaart in een intact gezin. Dit zegt Nicole Fazzi-Burgers van Ametista Uitvaartbegeleiding.

Klantbeoordelingen

We waren eerder niet zo goed verzekerd als nu.

- Jolanda Bisschop, Amsterdam

bekijk alle reviews

Rol en belang ex-partner

Uitvaart bij gescheiden gezinnen

Nicole Fazzi-Burgers heeft onderzoek gedaan naar de rol van een uitvaartbegeleider bij een uitvaart in een gescheiden en samengesteld gezin. En daarmee ook de rol van een ex-partner.

“In alle gezinnen komen verschillende belangen voor. Ook bij ‘normale’ gezinnen kunnen er wel spanningen voorkomen tussen sommige familieleden”, aldus Fazzi-Burgers. “Hier heb je gewoon wat meer tijd en geduld voor nodig. Iedereen moet worden gehoord.”

Verschillende perspectieven

Tips voor uitvaartverzorgers

Wanneer de komst van een ex-partner voor problemen zorgt, zullen uitvaartverzorgers vaak luisteren naar de wensen van de opdrachtgevers, ook al gaat het tegen hun eigen gevoel in. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Daarom staan hieronder enkele adviezen die ze kunnen gebruiken, waarmee ze kunnen proberen de plooien glad kunnen strijken.

Lifetri heeft een duidelijk verhaal en een goede betaalbare verzekering.

- Linda Knuist

Bekijk alle reviews

 • Uitgangspunt is: iedereen heeft recht op afscheid
  Stichting Achter de Regenboog heeft als uitgangspunt dat iedereen recht heeft om afscheid te nemen. Een woordvoerder van de Stichting: “Een geestelijk begeleider kan daar een rol in spelen. Die is neutraal en kan goed uitleggen dat iedereen recht heeft op afscheid. Ook een ex-man of ex-vrouw.” Leg dit uit aan de familie van de overledene.
   
 • Perspectief van de ex
  Leg het perspectief van de ex-partners uit. Vooral als er kinderen zijn. Leg uit dat in dat geval een kind zijn vader of moeder nodig heeft.
   
 • Perspectief kind
  Zijn er kinderen in het spel? Dan is er vaak een grotere noodzaak dat de ex-partner welkom is. Alle rouwexperts zijn het erover eens dat het verstrekkende gevolgen voor de rouwverwerking van kinderen kan hebben als hun vader of moeder niet mag komen. In zo’n geval moet er nog meer een beroep worden gedaan op de empathie van de familie van de overledene, of eventuele nieuwe partner. Leg hun uit wat het belang van de aanwezigheid van de andere ouder uit voor het kind. Vraag hoe ze het zelf zouden vinden om als kind alleen naar de uitvaart van hun ouder te moeten gaan. Als laatste redmiddel: laat ze realiseren dat dit vormend kan zijn hoe het kind later tegen ze aan gaat kijken.
   
 • Zoek een neutraal persoon
  en familie en vriendenkring is vaak erg dynamisch. Vaak zijn er wel mensen binnen de kring van de overledene te vinden die neutraler tegenover de echtscheiding staan. Deze personen kunnen goed bemiddelen. Eventuele geestelijk begeleiders kunnen deze rol vaak ook goed op zich nemen.
   
 • Zoek een compromis
  Zorgt dit toch voor te veel weerstand bij, bijvoorbeeld, een nieuwe partner? Zoek naar een compromis. Laat de ex toch wat verder naar achteren zitten. (Ook al blijft het beter om een ouder zo dicht mogelijk bij een kind te laten zitten). Laat de ex-partner niet het condoleance tekenen. Geen bloemen leggen. In uiterste nood, als de ex-partner écht niet welkom is, laat de ex partner buiten op de parkeerplaats wachten, zodat het kind weet waar zijn/haar ouder is.
   
 • Laat een ex-partner eerder afscheid nemen
  Laat de ex-partner voor de dienst zelf afscheid nemen als die daar behoefte aan heeft. Dit is vooral een goede oplossing als er verder geen kinderen in het spel zijn.

Uiteindelijk blijven de wensen van de opdrachtgever leidend.

Rouw en verdriet

Meer informatie

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Of wil je hier professionele hulp bij rouwverwerking van jezelf of iemand in je omgeving? Kijk dan ook op: