Skip to main content
Kind hand vasthouden

Rouw van kinderen met gescheiden ouders

Wanneer kinderen hun vader of moeder verliezen heeft dat altijd een sterke impact op hun leven.

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

 • Premie o.b.v. lokale kosten
 • Kinderen tot 18 jaar gratis
 • Polis kosteloos aanpassen
Uitvaart

Verlies verwerken

Het verlies van een vader of moeder moeten kinderen kunnen verwerken. Ook de uitvaart is hier erg belangrijk in. Een zoon of dochter moet afscheid kunnen nemen van zijn of haar ouder. Een kind moet daarom het liefst uitdrukkelijk betrokken worden bij de invulling van een begrafenis of crematie. Vaak gaat dit goed, zeker met goede begeleiding. Maar voor kinderen van gescheiden ouders is dit proces vaak lastiger.

Rouw & loyaliteit

Kinderen in spagaat

De organisatie van een uitvaart in een gebroken gezin is niet zo verschillend van een uitvaart in een intact gezin. Maar de rouwprocessen zijn wel anders.

“Kinderen van gescheiden ouders rouwen anders dan kinderen uit intacte gezinnen.”, zegt een woordvoerder van Stichting Achter de Regenboog. Deze organisatie steunt kinderen in hun rouwproces. “Kinderen van gescheiden ouders kunnen hun rouw vaak minder goed delen met de overlevende ouder. En vaak ook niet goed met de familie van de overleden vader of moeder. Er zijn vaak loyaliteitsconflicten. Dit bemoeilijkt het rouwproces, waardoor het kind er alleen voor komt te staan.”

De uitvaart blijft echter een belangrijk ritueel voor de verwerking. Ook voor kinderen uit gebroken gezinnen. Het is dus aan iedereen om ervoor te zorgen dat dit dus zo normaal mogelijk gemaakt wordt voor deze kinderen.

Eigen manier

Omgaan met rouw

De begrafenis of crematie is een belangrijk ritueel om een sterfgeval te verwerken.

Rouwtherapeut Riet Fiddelaers-Jaspers heeft veel ervaring met omgaan met rouw. Ook bij kinderen. Zij zegt: “Wanneer het een ouder betreft is de klap vaak nog groter voor een kind dan wanneer het een oom of oma betreft.” Een kind moet hier zoveel mogelijk bij betrokken worden volgens Fiddelaers-Jaspers. “Een kind moet het op zijn eigen manier kunnen afsluiten.”

Dit is ook het standpunt van Stichting Achter de Regenboog: “Het is belangrijk dat er zo weinig mogelijk spanningen bij een uitvaart zijn voor een kind. Anders blijft daar een extra waas van narigheid om heen hangen. Een uitvaart is niet alleen bedoeld om te rouwen, maar ook om terug te kijken op iemands leven. Als dit door dergelijke spanningen wordt verstoord, kan dat grote gevolgen hebben.”

Ouder belangrijk

De andere ouder

De andere ouder is vaak erg belangrijk voor de verwerking van het overlijden. Deze moet ook het verdriet van het kind erkennen. Zelfs als de band met overleden ouder door de scheiding sterk gebrouilleerd is geraakt. Voor kinderen is het dus vaak erg belangrijk dat deze ook meegaat naar de uitvaart.

“Vooral jonge kinderen zullen niet begrijpen dat hun papa of mama niet mag komen”, aldus een woordvoerder van de Stichting Achter de Regenboog. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen is dit beter. Bijvoorbeeld als er zulke sterke spanningen optreden of als het kind wordt ingezet als chantagemiddel.

Ik ben uitermate tevreden over de aangeboden mogelijkheden.

- Danny Janssen

Bekijk alle reviews

Niet naar uitvaart

Wanneer een kind helemaal niet naar begrafenis gaat

Fiddelaers-Jaspers : “Ik kan eigenlijk bijna geen situatie voorstellen waarbij het beter is dat een kind niet naar de uitvaart gaat. Alleen in hele uitzonderlijke gevallen.” Wanneer een kind niet naar de uitvaart kan of mag, kan dit grote gevolgen hebben. “

Over welke gevolgen het kan hebben wanneer een kind niet kan afsluiten zijn alle rouwtherapeuten het eens; dat kan hun hele leven lang doorwerken. “Zoek daarom altijd naar een alternatief als het om wat voor reden niet mogelijk is dat een kind naar de crematie of begrafenis kan”, aldus Fiddelaers-Jaspers.

Schaduw uitvaart

Alternatieven voor een uitvaart

Is het echt niet mogelijk dat een kind niet naar de uitvaart kan? Zorg dan voor een alternatief. Fiddelaers-Jaspers: “Bijvoorbeeld door een schaduwdienst te houden. Zorg er dan ook voor dat het kind hier zelf een grote inbreng heeft.”

Advies voor ouders

Tips voor rouwproces bij kinderen van gescheiden ouders

Naast kinderen een uitdrukkelijke rol geven bij de uitvaart van hun vader of moeder, zijn er nog extra tips van de verschillende rouwtherapeuten die kunnen helpen bij het rouwproces van kinderen van gescheiden ouders:

 • Erken het verdriet van je zoon of dochter
  Hoe mensen ook uit elkaar zijn gegaan. En hoe erg gebrouilleerd de verhoudingen ook waren, een kind heeft zijn of haar vader of moeder verloren. Dit moet door iedereen in de omgeving worden erkend.
   
 • Erken de complexiteit
  Zeker na vechtscheidingen kunnen er spanningen zijn geweest die door kinderen zijn gemerkt. Dit maakt het rouwproces complexer. Het verdriet van een kind moet erkend worden, maar het heeft geen zin om te doen alsof daarvoor geen spanningen waren tussen de ouders. (bijv: Je weet dat papa en ik vaak ruzie hadden, maar ook ik vind het erg dat papa dood is.”.)
   
 • Wees duidelijk
  Breng je gevoelens dit duidelijk onder woorden. Neem de tijd en geef je zoon of dochter ook ruimte.

"Met onze 70 jaar aan ervaringen helpen wij u met het bepalen van uw uitvaartwensen"

 

Wilma van Willegen

Accountmanager bij Lifetri

Achtergronden

Meer informatie

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Of wil je hier professionele hulp bij omgaan met rouw van jezelf of iemand in je omgeving? Kijk dan ook op: