Skip to main content
Vrouw in rouw op begrafenis

Mijn ex-partner is overleden

Het aantal gescheiden mensen in Nederland stijgt en dat zie je terug bij uitvaarten. Steeds vaker heeft een overledene één of soms meerdere ex-partners.

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

  • Premie o.b.v. lokale kosten
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Polis kosteloos aanpassen

Steeds vaker scheiden mensen. Sinds de jaren 90 is het aantal echtscheidingen sterk gestegen. Volgens het CBS strandt inmiddels ongeveer 40% van de huwelijken. Dit is natuurlijk ook terug te zien bij uitvaarten. Steeds vaker heeft een overledene één of soms meerdere ex-partners.

Hoewel mensen uit elkaar zijn, heeft een ex-man of ex-vrouw natuurlijk een grote rol in iemands leven gehad. Vaak zijn ex-partners nog aan elkaar verbonden door kinderen. In 2016 had bijvoorbeeld 56% van de scheidende paren kinderen, hierbij waren in totaal 33.414 kinderen betrokken (bron: CBS).

Gewenst of verplicht

Moet ik naar de uitvaart van mijn ex?

Vooral wanneer er kinderen zijn, kan iemand in een spagaat komen wanneer zijn of haar ex-partner overlijdt. Moet je naar de begrafenis of crematie gaan? Ben je uberhaupt wel welkom op de uitvaart van de overleden oud-echtgenoot?

Maar de dood van een ex kan ook een heleboel andere emoties oproepen. Misschien kan er oud verdriet naar boven komen. Of twijfels over hoe het had kunnen lopen. Ook schuldgevoelens zijn niet vreemd. Kortom, de dood van een ex-man of ex-vrouw kan voor een lastig rouwproces zorgen bij mensen dat henzelf soms zelfs verrast.

Wanneer exen nog goed met elkaar omgaan, zullen er niet zo snel problemen zijn. Maar slechts 5% van de gescheiden mensen blijft vrienden. Bijna de helft ziet en spreekt elkaar niet meer en ongeveer een kwart houdt het bij het hoogstnodige contact. Ook kan er inmiddels een nieuwe partner zijn, die niet op een ex zit te wachten bij de uitvaart. Of er kunnen nog spanningen zijn met de voormalige schoonmoeder of schoonvader. Wij hebben voor veelvoorkomende situaties enkele tips van experts op een rijtje gezet. Daarbij zijn een paar zaken erg belangrijk.

Kinderen

Het belang van de kinderen

Soms komen kinderen tussen twee vuren te staan; zeker wanneer er nog spanningen zijn met de schoonfamilie van de overleden ouder. Er komen zelfs gevallen voor waarbij het kind als chantagemiddel wordt ingezet door de vader of moeder om naar de begrafenis of crematie te komen. Alle experts zijn het erover eens dat dit natuurlijk een zeer kwalijke zaak is. Het belang van de zoon of dochter moet zoveel mogelijk voorop worden gezet. Het rouwproces voor kinderen met gescheiden ouders is vaak al lastiger dan voor kinderen uit intacte gezinnen. Lees hier waarom. Het is daarom belangrijk dat de overlevende vader of moeder meegaat. Is het toch niet mogelijk dat de andere ouder kan komen.

Verstandhouding

Band met ex

Dit lijkt makkelijk; als je geen problemen met je ex hebt, is er niet zoveel aan de hand. Dat klopt, maar andersom gaat dit niet altijd op. Is er toch nog veel haat en nijd, of zijn mensen nog maar kort uit elkaar? Dan is het vaak toch belangrijk om vorm van afscheid te houden voor je ex-partner. Lees hier waarom.

We kozen voor Lifetri omdat bij een eerder sterfgeval alles heel mooi en goed verzorgd is.

- Denis Masari

Bekijk alle reviews

Beladen

Uitvaart ex-man of ex-vrouw

In principe is een uitvaart van een gebroken gezin niet veel anders om te organiseren dan een uitvaart van een intact gezin. Wel is het vaak verstandig dat ex-partners begrijpen welke rol ze het beste kunnen innemen. Zeker wanneer hun komst toch wat beladen is. Uitvaartverzorgers kunnen een bemiddelende rol spelen.