Skip to main content
weduwe rouwt

Waarom moet ik naar de uitvaart van mijn ex?

De dood brengt altijd emoties met zich mee. Vaak gevoelens van verdriet en gemis. Maar wanneer het om een ex-partner gaat ligt dit vaak complexer voor veel mensen.

Als voormalig geliefden goed uit elkaar zijn gegaan, zullen de emoties wellicht minder tegenstrijdig zijn. Echter, slecht 5% blijft vrienden na een scheiding. Bij anderen kunnen er zeer tegenstrijdige emoties naar boven komen, vooral wanneer de breuk nog vers is. Er kunnen schuldgevoelens zijn, of naast verdriet ook nog veel woede. Ook kan de omgeving weleens onbegripvol reageren. Doordat scheidingen steeds vaker voorkomen, komen dit soort problemen rond uitvaarten ook steeds vaker voor.

Onbegrip

Wat maakt rouwen om een ex lastig?

Uiteindelijk hangt het altijd van de situatie af of er moeilijkheden zijn bij een overlijden van een ex.

Een veelgehoord probleem is dat veel ex-partners tegen onbegrip aanlopen van hun omgeving. Of dat het verdriet zelfs niet wordt herkend. “Zeker bij een vechtscheiding kan er ook veel oude pijn naar boven komen. En dat kan een chaos aan emoties veroorzaken. Zelfs als je iemand denkt te haten, kan zo’n overlijden toch erg veel verdriet doen”, volgens rouwtherapeut Riet Fiddelaers-Jaspers. “Maar onder die haat zit natuurlijk vaak iets anders. Elke relatie is ooit uit liefde ontstaan.”

Ex-echtgenoot dood

Wat moet ik doen als mijn ex is overleden?

Natuurlijk is elke situatie uniek. Soms zijn mensen al zo lang uit elkaar dat er ook niet zoveel behoefte meer is aan afsluiting. Heeft iemand die behoefte toch? Of wekt de dood van een ex-partner heftige emoties op? Dan is het toch verstandig om hier een afsluiting voor te vinden volgens verschillende rouwtherapeuten.

“Dan zie je vaak dat zo’n oude relatie ook blijft spoken door het hoofd. Er is geen afsluiting. Dus zelfs al lijk je iemand nu te haten, dan is het vaak toch belangrijk om daar stil bij te staan”, volgens een woordvoerder van Stichting Achter de Regenboog.

Lifetri doet wat het moet doen en biedt vrije keuze in hoe je het geregeld wilt hebben.

- Richard Kolp

Bekijk alle reviews

Wel of niet naar begrafenis

Tips voor afsluiting bij een ex-partner

Wil je graag afscheid nemen van je ex-partner? Als je gewoon welkom bent op de uitvaart, kun je hier natuurlijk gewoon heen. Heb je geen rouwkaart gehad? Weet je niet zeker of je welkom bent? Of verwacht je moeilijkheden met je vroegere-schoonvader of schoonmoeder. Misschien is nieuwe partner van je ex die niet wil dat je komt? Hieronder een stappenplan hoe je dit kunt aanpakken:

 • Besef dat de directie familie van je ex-partner altijd bepaalt
  Hoe onterecht het misschien ook voelt, de directe naasten van je ex-partner zullen vaak de crematie of begrafenis regelen. Zij hebben daarom ook het laatste woord. Wees je hiervan bewust.
   
 • Neem contact op
  - Is de verhouding met je ex-schoonfamilie of eventuele nieuwe partner van je ex goed of neutraal? Dan kun je proberen direct contact met hen op te nemen om te vragen of je kunt komen. Zoek altijd contact met degene waar je nog het beste mee omgaat.
  - Durf of kun je geen contact op te nemen? Zoek een neutraal persoon die dit voor je wil doen. Bijvoorbeeld een gemeenschappelijke vriend of vriendin?
  - Je kunt ook altijd contact opnemen met de uitvaartverzorger die de uitvaart verzorgt.
   
 • Leg je wensen voor
  - Heb je eenmaal contact, leg uit wat je graag wilt doen. Bijvoorbeeld dat je aanwezig wilt zijn bij de uitvaart.
  - Wil de familie van je ex niet aan je wensen voldoen? Probeer dan naar een compromis te zoeken. Bijvoorbeeld dat je helemaal achterin gaat zitten bij de uitvaart. Of dat je alleen afscheid gaat nemen voor de uitvaart.
   
 • Zoek een alternatief
  Is er echt geen mogelijkheid om afscheid te nemen? Accepteer dat en zoek naar een alternatief. Ga tijdens de crematie een stuk wandelen. Schrijf een brief en begraaf deze bijvoorbeeld. Of hou je eigen dienst. Belangrijk hierbij is dat hier anderen getuigen van zijn. Op deze manier kun je je verdriet delen. Hoe klein het ritueel ook is.
Achtergronden

Meer informatie

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Of wil je hier professionele hulp bij omgaan met rouw van jezelf of iemand in je omgeving? Kijk dan ook op: