Skip to main content
Grafrede

Samen met kinderen een lied uitzoeken voor op de crematie van je voormalig geliefde

Marieke scheidde van haar ex-man vanwege zijn drankmisbruik. De drank werd hem ook fataal. Zij was op zijn uitvaart samen met hun jonge kinderen.

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

  • Premie o.b.v. lokale kosten
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Polis kosteloos aanpassen
Oud echtgenoot overleden

Samen met je kinderen naar de uitvaart van je ex

Marieke scheidde van haar ex-man vanwege zijn drankmisbruik. Dit misbruik werd hem uiteindelijk ook fataal. Hij was slechts 42 jaar.

Zij was op zijn uitvaart samen met hun jonge kinderen. Samen zochten ze een lied uit, Zo stil van Bløf. Dat werd een bijzonder maar hartverscheurend moment. Een moment waarop ze het verdriet met haar kinderen kon delen, maar waar ook haar eigen emoties loskwamen. Ze kan er nu zonder tranen over vertellen, maar terwijl haar kinderen tegen haar aankropen op dat moment, stelde ze hem in gedachten een vraag die ze hem soms nog steeds weleens stelt: ´Hoe kon je het toch zo ver laten komen?’

Verslaafd aan de alcohol

‘Ik was al bijna 25 jaar samen met Peter en bijna 10 jaar met hem getrouwd. We kregen twee fantastische kinderen, eerste een dochter en toen nog een zoon. Het was een lieve man, maar hij was alcoholist. Het was gewoon een ziekte, anders kan ik het niet noemen. Op gegeven moment kon ik dat niet meer aan en besloot weg te gaan. Het was een hele heftige beslissing. In 2009 scheidden we.

Goede vader

We hadden een goede omgangsregeling. Hij was dol op zijn kinderen. Daar kan ik niks slechts over zeggen. Wij hadden vooral contact vanwege de kinderen. Het was geen onprettig contact, maar meer dan dat ook niet. Later ging dat beter, toen hij een nieuwe relatie kreeg. Ik had ook veel respect voor zijn nieuwe vriendin. Zij was ook degene die me belde toen hij met spoed naar ziekenhuis moest.

Geen vader meer

Hij heeft nog 10 dagen in het ziekenhuis gelegen. Ik wilde dat onze kinderen hem nog konden zien. Dat was erg lastig, want hij was soms half van de wereld. Maar hij heeft gelukkig nog wel kunnen zeggen dat hij van ze hield. Daar ben ik heel blij om. Ik denk dat dat heel goed voor hen is geweest. Helaas was zijn lichaam gewoon op. Hij overleed in december 2012 en mijn kinderen hadden opeens geen vader meer. Ze waren 9 en 13. Dat verdriet van je kinderen snijdt door je ziel. Ik was zelf ook erg verdrietig. Ik voelde me toch ook schuldig. Daarbij ben ik meer dan mijn halve leven bij hem geweest. Het was voor mij dan ook volkomen logisch dat ik naar zijn uitvaart ging.

kind alleen
Na scheiding overleden

Naar de crematie van je ex

De crematie was besloten en in kleine kring. Gelukkig was ik gewoon uitgenodigd. Dat ging prima, op een enkele rotopmerking na, hadden andere gasten zelfs respect voor me dat ik er was. Dat zie ik zelf niet zo. Als moeder hoor je daar te zijn voor je kinderen. Dat is normaal. Ik weet niet wat ik had gedaan als ik niet had mogen komen. Dan had ik mijn kinderen denk ik onder begeleiding van mijn ex-schoonzus laten gaan. Maar ik denk eigenlijk dat ze zelf niet meer heen hadden gewild. Voor de crematie vroegen ze heel vaak aan me ‘Je gaat toch mee hè, mama? We willen niet zonder jou’

Hartverscheurend

De crematie was erg verdrietig, maar heel mooi. Er werd mooie muziek gedraaid. Samen met mijn kinderen heb ik ook een lied uitgezocht, Zo stil Van Bløf. Dat was net uit en was heel toepasselijk. Ik zat tussen mijn kinderen in. Ze kropen ook echt tegen me aan tijdens dat nummer. Dat was een hartverscheurend moment. Ook voor mezelf. Ik vroeg hem in gedachten waarom hij het toch zover had laten komen. Dat het zo zonde was dat hij zijn prachtige kinderen niet zou zien opgroeien.

Blij dat ik gegaan ben

Ik ben heel blij dat ik ben gegaan, uiteraard met name voor mijn kinderen. Maar ook wel voor mezelf en uit respect naar hem. Daarbij is het belangrijk dat je dit als moeder met je kinderen kunt delen. Als ik niet bij zijn uitvaart was geweest, had ik toch een belangrijk moment in hun rouwverwerking gemist.

Belang kinderen voorop

Iedereen die in een vergelijkbare situatie terecht komt, raad ik om het eigenbelang opzij te zetten, zelfs als je conflicten hebt. Als volwassen vrouw en als ouder moet je je kinderen echt voorop stellen. Dat moet je natuurlijk altijd, maar zeker op een moment als dat. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, bijvoorbeeld bij mishandeling.

Geduld

Ook moet je je kind wel kind laten zijn. Ik heb mij kinderen proberen te sturen, maar nergens toe gedwongen. Mijn dochter keerde na zijn overlijden wat meer naar binnen en ik heb haar ook niet gedwongen om erover te praten. Mijn zoon kreeg wat verlatingsangst en wilde veel bij me in de buurt zijn. Dat geduld is belangrijk, want je krijgt er veel voor terug. Nu, ruim 5 jaar later, begint het een plek te krijgen, ook voor mijn kinderen. Hoewel het verdriet zo nu en dan wel eens terug komt. En dan vraag ik hem in gedachten nog steeds weleens: waarom heb je het toch zo ver laten komen.’

"Ik zorg ervoor dat uw uitvaartverzekering wordt afgestemd op uw wensen en de plaatselijke gebruiken"

Wilma van Willigen

Wilma van Willegen

Adviseur bij Lifetri

Scheiden & Dood

Meer ervaringsverhalen

Moet je naar de uitvaart van je ex-partner? Lifetri onderzocht of gescheiden Nederlanders naar de begrafenis of crematie van hun voormalig geliefde gaan. De dood van een ex maakt vaak veel gevoelens los maar als er kinderen in het spel zijn gaan die meestal voor. Lees het hele onderzoek van Uitvaart en ex en de ervaringsverhalen.

Anne

Anne's ouders waren gescheiden maar toen haar vader overleed was haar moeder wel op de begrafenis.

Paulien

Paulien's man overlijd tijdens de scheiding en dat zorgt voor problemen met de schoonfamilie.

Marieke

Marieke koos samen met haar kinderen een lied uit voor op de crematie van haar voormalig geliefde.

Maud

Maud, kreeg 2 keer te maken met een ex die overleed en mocht beide keren niet bij uitvaart zijn.