Skip to main content
Kind op uitvaart

Dwing hulp af!

Drie jaar na de scheiding van haar ouders vindt Anne haar vader dood in huis.

Klantbeoordelingen

We waren eerder niet zo goed verzekerd als nu.

- Jolanda Bisschop, Amsterdam

bekijk alle reviews

Scheiding

Als je ouders zijn gescheiden en 1 van beide overlijdt

Anne was net 17 jaar toen zij samen met haar broertje en zusje hun vader dood vonden. Haar ouders waren inmiddels 3 jaar gescheiden. Haar moeder was op de uitvaart. Dat was geen enkel probleem en hielp. Maar een uitvaart is slechts een moment. Ze had namelijk wel graag meer ondersteuning gehad in de periode daarna. Vooral om de schok van de vondst te verwerken.

‘Ik was 12 jaar toen mijn ouders uit elkaar gingen. Mijn ouders waren al 24 jaar getrouwd. We hadden een groot gezin met 6 kinderen. Mijn moeder verliet mijn vader voor iemand anders. Maar iedereen accepteerde deze situatie wel. Ik heb nooit rancune of spanningen gemerkt, het contact tussen hen bleef redelijk. Ik bleef met mijn broertje en zusje bij mijn vader in het ouderlijk huis wonen. Ze bleven dicht bij elkaar wonen, dus we konden heen en weer wanneer we dat wilden.

Hersenbloeding

Mijn vader had wel wat vriendinnen na de scheiding, maar geen liep uit op een relatie. Hij bleef dus alleen. Toen ik 15 was kreeg hij een beroerte. Die overleefde hij, maar het is daarna nooit meer goed gekomen. De hersenstam was als gevolg van de beroerte beschadigd. Hierdoor was hij blijvend aan de linkerkant verlamd.

Vader overlijdt

Ongeveer anderhalf jaar daarna, op 11 september 2002 overleed hij alsnog aan de gevolgen van die eerdere hersenbloeding. Ik heb hem samen met mijn broertje en zusje gevonden. Dat was natuurlijk heel erg schokkend. Ik was net 17 jaar geworden, mijn broertje en zusje waren nog jonger. Dat zijn eigenlijk situaties die je niet op zo’n jonge leeftijd moet meemaken.

Verdrietig en geschokt

Ik was natuurlijk verdrietig door zijn dood, maar ook heel erg geschokt door zijn vondst. Dat zijn beelden die op het netvlies blijven staan. Dit had mijn moeder ook. Ze was verdrietig, maar was vooral geraakt door de manier waarop en vond het erg dat haar kinderen hun vader zo moesten aantreffen.

kind op de nek
Als kind, ouder en ex-partner

De uitvaart

Uitvaart klein, maar niet besloten

De begrafenis was niet besloten, maar wel bewust klein gehouden. Er waren ongeveer zestig mensen, maar ik kende de meesten niet. Mijn vader was componist, dus er waren veel mensen van het conservatorium. Er waren veel bloemen en weet nog goed welke muziek er werd gedraaid, Eric Clapton, Annie Lennox en John Miles met Music.

Moeder wel welkom

De uitvaart was vooral door mijn oom en oma geregeld. Ik had wel graag wat meer zelf willen doen. Gelukkig was mijn moeder wel gewoon welkom, ook al had ze geen goede band meer met mijn oma. Wij zaten vooraan en zij zat achter ons. Ze had zelf ook geen behoefte aan een grotere rol. Ze zat er vooral als ondersteuning van ons.

Doofpot

Helaas werd na de uitvaart wel veel in de doofpot gestopt. Mijn moeder had natuurlijk een wat beperktere rol daarna. We hadden daardoor vooral meer met andere te maken. Ze raadde ons wel aan om door te gaan met ons leven. Dat is natuurlijk een goed advies, maar ik had graag meer ondersteuning gehad met de verwerking. Vooral ook omdat we hem gevonden hebben.

Professionele hulp

Dat zou ik anderen dan ook aanraden. Zoek professionele hulp. Het is moeilijk om dit als kind alleen te verwerken. Helemaal als kind van gescheiden ouders. Je moet er niet alleen over leren praten, maar ook mee leren omgaan. Nu ben ik 33 en gaat het beter. Maar dat komt ook omdat ik op latere leeftijd alsnog hulp heb gezocht. Ik had dat graag destijds afgedwongen.

"Met onze 70 jaar aan ervaringen helpen wij u met het bepalen van uw uitvaartwensen"

 

Wilma van Willegen

Accountmanager bij Lifetri

Meer ervaringsverhalen

Moet je naar de uitvaart van je ex-partner? Lifetri onderzocht of gescheiden Nederlanders naar de begrafenis of crematie van hun voormalig geliefde gaan. De dood van een ex maakt vaak veel gevoelens los maar als er kinderen in het spel zijn gaan die meestal voor. Lees het hele onderzoek van Uitvaart en ex.

Maud

Maud, kreeg 2 keer te maken met een ex die overleed en mocht beide keren niet bij uitvaart zijn.

Marieke

Marieke koos samen met haar kinderen een lied uit voor op de crematie van haar voormalig geliefde.

Paulien

Paulien's man overlijd tijdens de scheiding en dat zorgt voor problemen met de schoonfamilie.

Anne

Anne's ouders waren gescheiden maar toen haar vader overleed was haar moeder wel op de begrafenis.