Skip to main content
middel1

1 op de 4 Nederlanders gelooft in reïncarnatie

Ruim een kwart van de Nederlanders gelooft dat ze na hun dood terugkomen als een nieuw wezen. Huisdieren als een kat en hond of een vogel zijn favoriet.

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

  • Premie o.b.v. lokale kosten
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Polis kosteloos aanpassen
Onderzoek

Meeste Nederlanders willen als kat of vogel terugkomen

Ruim een kwart van de Nederlanders gelooft dat ze na hun dood terugkomen als een nieuw wezen. Wanneer gesteld dat ze in een nieuw leven terugkomen als dier, willen de meeste Nederlanders een kat of vogel terugkomen.

Van de 1000 ondervraagden antwoordt 26,5% bevestigend op de vraag of zij geloven in reïncarnatie. Wanneer ze voor de keuze worden gesteld dat ze al dier terugkomen, wil 21,8% terugkomen als kat. Op voet gevolg door de vogel (20,4%). De hond maakt de top-3 af met 14,1%. De muis is het minst populair met 0,1%. Ook gaf toch een groot deel aan dat zij toch echt het liefst terugkomen als mens.

27% van de Nederlanders gelooft in reïncarnatie
Niet gangbaar

Geloof in reïncarnatie opmerkelijk

“Het resultaat is toch opmerkelijk. Het geloof in reïncarnatie is geen onderdeel van de meest gangbare religies in het Westen.”

Binnen het hindoeïsme en boeddhisme is reïncarnatie wel gangbaar (in boeddhisme spreekt men liever van wedergeboorte). Hierin wordt het begrip vooral gekoppeld aan de invloed die goede en slechte daden hebben op een volgend leven. In Nederland is reïncarnatie wel onderdeel van veel esoterische, spirituele en newagegroeperingen.

Lifetri doet wat het moet doen en biedt vrije keuze in hoe je het geregeld wilt hebben.

- Richard Kolp

Bekijk alle reviews

Luiaard

Freek Vonk wil als luiaard reïncarneren

Ondanks dat reïncarnatie in Nederland niet heel gangbaar is blijkt het wel een geliefd gespreksonderwerp.

Zo gaf Freek Vonk, bioloog en televisiepresentator, onlangs tijdens een interview bij Gerard Ekdom op Radio 2 aan graag als luiaard terug te willen keren op aarde. Omdat de luiaard zijn lievelingsdier is, schattig uit de ogen kijkt en helemaal niks doet wil Freek dus wel reïncarneren en zijn volgende leven onderste boven aan een tak hangend doorbrengen. Beluister hier het fragment (vanaf 3:25).

De luiaard is het favoriete dier van Freek Vonk. Hij wil dan ook als reïncarneren als zijn lievelingsdier in een volgend leven.
Toegankelijk

Uitvaart en dood bespreekbaar maken

“We zien vaak dat er toch nog een taboe rondom deze onderwerpen heerst. Veel mensen zijn er toch wat bang voor. En dat terwijl het toch belangrijk is om hierover na te denken.”

 

Onderzoeksopzet

Onderzoeksbureau Multiscope onderzocht hoe Nederlanders denken over reïncarnatie. Het online panel van 1000 respondenten beantwoorden twee vragen: "Gelooft u in reïncarnatie?" & "Als welk dier zou u terug willen komen?".