Skip to main content
middel1

Nog maar de helft van de Nederlanders kiest voor traditionele rouwauto

Uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Lifetri blijkt dat nog maar de helft van de Nederlanders kiest voor een traditionele kleur rouwauto. Zwart en grijs zijn nog steeds populair, maar expressieve kleuren, zoals wit, blauw en rood, zijn steeds gewilder.

Onderzoek

Witte, blauwe, rode en roze rouwauto is geen taboe meer

Het onderzoek werd gedaan naar aanleiding van de Rouwauto Rit, die plaatsvond op 30 augustus 2012, waarbij het officiële Guinness World Record van ‘langste stoet van rouwauto’s, ruimschoots werd verbroken.

Traditionele kleuren

De helft van de 1000 ondervraagden wil nog steeds met een traditionele kleur (zwarte of grijze) rouwauto vervoerd worden. Maar liefst 32,6% kiest inmiddels voor een andere kleur, waarbij vooral wit aan populariteit heeft gewonnen (18,2%). Andere kleuren die genoemd worden zijn onder andere blauw, rood, roze en groen. Slechts 16,1% van de Nederlanders heeft óf geen voorkeur of nog geen idee welke kleur de rouwauto moet zijn.

“Uitvaartverzorgers besteden veel zorg aan hun auto’s en merken steeds meer dat mensen bij een uitvaart bewust kiezen voor een bepaald type en kleur rouwauto”, zegt Emile de Jong. ”Ons onderzoek heeft dit bevestigd. Vroeger was de rouwauto standaard zwart of grijs. Tegenwoordig kiezen nabestaanden steeds vaker voor een bepaalde kleur rouwauto. Zij zoeken hiermee aansluiting bij de levensstijl van de overledene”.

”Met de Rouwauto Rit wilden wij het fenomeen rouwvervoer in de schijnwerpers zetten”, aldus de Jong. “Dat is goed gelukt. We wilden de Nederlanders inspireren en laten zien wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is op het gebied van rouwvervoer. Vandaar dat we aansluitend dit onderzoek hebben gedaan. Daaruit blijkt dus dat de Nederlanders goed weten wat voor kleur rouwauto zij graag willen hebben bij de uitvaart, maar dat tegelijkertijd de wensen in de loop der jaren wel veranderd zijn”. Een sfeerimpressie van de recordpoging en foto’s van de deelnemende rouwauto’s zijn te zien op www.lifetri.nl/rouwautorit.

Onderzoeksverantwoording

In juli 2012 onderzocht Multiscope onder ruim 1000 Nederlandse consumenten aan welke kleur rouwauto zij de voorkeur geven.

Kleur Aantal Percentage
Zwart 365 36,1%
Wit 184 18,2%
Grijs 154 15,2%
Blauw 70 6,9%
Rood 39 3,8%
Roze 16 1,6%
Groen 10 1,0%
Geel 6 0,6%
Paars 5 0,5%
Geen voorkeur 163 16,1%
Totaal 1012