Skip to main content
middel1

Foto's en mobieltje populair om mee te nemen in kist

Ruim zeven procent van de Nederlanders wil graag een elektronisch apparaat, zoals iPad, laptop of mobiele telefoon meenemen in zijn of haar uitvaartkist. Ook hobbyattributen, zoals muziekinstrumenten en gereedschap, zijn gewilde spullen om mee te begraven (zes procent).

Onderzoek

Verder zijn boeken en tijdschriften of een knuffeldier populaire objecten. Het aller populairst zijn aandenkens aan dierbaren, zoals foto’s en sieraden (33 procent). Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope onder 1000 respondenten.

Wel een wens maar nog weinig praktijk

Het is opvallend om te constateren dat de Nederlandse bevolking goed weet welk voorwerp ze mee wil nemen in de uitvaartkist. In de praktijk blijkt echter dat onze uitvaartverzorgers slechts bij vijftien procent van de uitvaarten de vraag krijgen of er een persoonlijk voorwerp mee kan in de uitvaartkist”, zegt Emile de Jong.

Welk voorwerp zou u willen meenemen in uw uitvaartkist?

Niets mee of geen idee 35,1 %
Foto, sieraad of ander aandenken 33,7 %
Elektronica 7,4 %
Hobby 6,0 %
Boek / tijdschrift 4,8 %
Knuffel(dier) 3,5 %
Kleding / cosmetica 3,4 %
Overig 2,7 %
Eten / drinken 1,7 %
Bloemen 1,4 %
 

Ervaring van uitvaartverzorgers

Gert Mooiweer Uitvaart- en Overledenenverzorging licht toe: “Zo nu en dan krijg ik de vraag of er een voorwerp mee kan in de uitvaartkist van een overledene. Bij jongeren betreft dit vaak knuffels of een flesje alcohol. De GSM, tablet of een radio is ook populair, maar dat is niet toegestaan vanwege de accu. Oudere mensen kiezen vaker voor een foto of een sieraad.”

Overigens is het meenemen van spullen in het graf niet nieuw. Sinds mensenheugenis is het meegeven van een zogenaamde grafgift namelijk een gewoonte in verschillende culturen. In bijvoorbeeld het oude Egypte werd dit al gedaan, zodat de overledene de voorwerpen kon gebruiken in het hiernamaals.

Wetgeving over voorwerpen in de kist

Veel van de genoemde voorwerpen zijn eigenlijk niet toegestaan om mee te nemen in de kist. De regelgeving met betrekking tot het begraven van voorwerpen is namelijk duidelijk: er mogen geen materialen meegegeven worden, die niet door de natuur afbreekbaar zijn of die de grond kunnen vervuilen. Zaken als elektronica en cosmetica zijn niet afbreekbaar en dus niet toegestaan. Foto’s daarentegen zijn wel toegestaan, maar dan zonder fotolijstje.

Mr. Willem van der Putten is gespecialiseerd in het lijkbezorgingsrecht en het bestuursrecht. Op de vraag wat de wet voorschrijft en hoe houders van begraafplaatsen, crematoria en uitvaartverzorgers hier mee omgaan zegt hij;

  1. In algemene zin is er wetgeving die het 'dumpen' en verbranden van voorwerpen en materialen verbiedt, als het om schadelijk afval gaat. Maar niet als het bijvoorbeeld concreet gaat om brillen of mobieltjes of speelgoed.
  2. Echter, crematoria en begraafplaatsen kunnen in hun algemene voorwaarden wel voorwaarden stellen voor het niet in een kist mogen bijvoegen van allerlei voorwerpen. Crematoria doen dat vaak in de vorm van civielrechtelijke algemene voorwaarden; begraafplaatsen in een beheers verordening of beheersreglement. Dan zijn makkelijk verteerbare objecten zoals kindertekeningen wel toegestaan maar niet (snel) verteerbare voorwerpen niet.
  3. Verstandige uitvaartverzorgers houden er rekening mee dat crematoria geen vuilverbrandingsovens zijn en begraafplaatsen geen stortplaatsen van afval. Er moet geen ambitie zijn om begraafplaatsen archeologische schatkamers van de toekomst te maken.

Creatieve en bijzondere voorwerpen

Somige respondenten gaven een opmerkelijk of creatief antwoord, de meest bijzondere resultaten zetten we op een rijtje;

Bijzonder Galgenhumor Praktisch
Dure fles wijn Houtworm Survival pakket
Bowlingbal Navigatie-systeem Hamer
Chanel handtas Flesje levenselixir Zaklamp
Sleutel van mijn motor GPS-ontvanger Schroevendraaier
Geplastificeerde DNA-code Warme sokken Broodtrommel
Speen Frisse lucht Koffiezetapparaat
Fietsbel Breekijzer Kunstgebit
Herinneringen Dekentje Hoofdkussen