Skip to main content
middel1

Laatste wens voor overlijden? Nog 1 keer op vakantie

BAARN – Ruim 40% van de Nederlanders geeft aan graag nog een reis te maken op het moment dat bekend is dat hun overlijden nabij is. Dit blijkt uit een onderzoek van Lifetri Uitvaartverzekering onder ruim 1000 respondenten. Ook de laatste tijd doorbrengen met familie en vrienden is populair, hiervoor kiest 17 procent.

Onderzoek

Als uitvaartverzekeraar hebben we dagelijks te maken met het onderwerp overlijden. Onze ervaring is dat dit vaak onverwachts komt. Juist daarom is het goed om te genieten van de tijd die je hebt. We waren erg benieuwd wat de Nederlander op zijn Bucket List heeft staan.

Een wereldreis of een lekkere vakantie

Ongeveer 60% van de reisliefhebbers kiest voor een specifiek land of bestemming. Populair hierbij zijn verre bestemmingen zoals Australië of Amerika en toeristische trekpleisters zoals de Grand Canyon en Disney Land. Bijna 40% wil zoveel mogelijk van de aarde zien en kiest voor een wereldreis. Een cruise vindt men hierbij een interessante optie.

Tijd met familie en vrienden

Ongeveer 17% van de respondenten heeft aangegeven graag de laatste tijd met familie en vrienden te willen doorbrengen. “Vooral genieten van de mensen waar ik van hou” is een veel gegeven reactie.

Dat de Nederlanders verder erg tevreden zijn met hun leven blijkt uit het feit dat ruim 16% aangeeft geen enkele laatste wens meer te hebben. “Ik leef nu zoals ik mijn laatste dag zou willen leven: in eerlijkheid en met liefde voor anderen”, was wat dat betreft een typerende reactie.

Binnenkort dood? Dan maar in het rood...

Ook werd de vraag gesteld waar men zich juist helemaal niet meer druk om zou maken, op het moment dat bekend wordt dat het overlijden nabij is. De financiële situatie is voor een kwart van de ondervraagden dan totaal niet meer interessant. De rekeningen en hypotheeklasten verdwijnen dan helemaal naar de achtergrond. Het werk en de studie is voor 23,1% van de respondenten niet meer relevant. Werknemers laten hun baan links liggen en scholieren maken zich totaal niet meer druk om hun cijfers.

Cijfers

  Laatste wens Percentage
1 Reizen 41,82%
2 Overige 22,39%
3 Familie / vrienden 16,36%
4 Niks 16,36%
5 Financieel 3,06%
  Niet druk maken Percentage
1 Geld & financiën 24,86%
2 Werk & studie 23,81%
3 Overige 17,62%
4 Niks 16,10%
5 Weet ik niet 7,14%

Multiscope onderzocht onder 1085 Nederlandse consumenten welke wensen men nog heeft op het moment dat bekend is dat zij komen te overlijden. Tevens werd gevraagd waar de consument zich in diezelfde situatie juist geen zorgen meer om zou maken.