Skip to main content
middel1

Huisdieren hebben onzekere toekomst na overlijden baasje

Ook huisdieren blijven soms alleen achter als hun baasje overlijdt. Het verschil met andere nabestaanden is dat huisdieren niet voor zichzelf kunnen zorgen. Een huisdiertestament biedt dan duidelijkheid voor een nieuw onderkomen.

Onderzoek

Huisdieren gaan een ongewisse toekomst tegemoet wanneer hun baasje overlijdt. Slechts 7% van de huisdiereigenaren heeft op papier staan wat er met Fikkie, Felix of Flappie moet gebeuren wanneer zij zelf overlijden. Voor de helft van de huisdieren geldt dat hun baasje hier niet over na heeft gedacht of de nabestaanden met deze beslissing opzadelt. Een deel van de huisdiereigenaren heeft wel iets afgesproken, maar dit niet vastgelegd. Hierdoor is het allerminst zeker dat hun huisdier goede opvang krijgt.

Vooral voor huisdiereigenaren die alleen wonen is het erg belangrijk dat zij aangeven wat er met hun huisdier moet gebeuren na hun dood.”, aldus Emile de Jong. “We merken als uitvaartverzekeraar wel vaker dat mensen vooral emotionele beslissingen omtrent hun eigen sterven uitstellen of afschuiven. Maar als je hier ideeën over hebt, zul je ze toch goed moeten vastleggen. Hier proberen we in te ondersteunen”.

Huisdiertestament

Veel huisdieren moeten maar zien wat er met ze gebeurt wanneer hun baasje komt te overlijden. In een derde van de gevallen heeft hun eigenaar hier niet over nagedacht. Bij nog eens ruim 20% wordt de keuze aan nabestaanden overgelaten. Ongeveer 40% van de huisdieren krijgt opvang van familie, vrienden of bekenden, maar dit is in veel gevallen niet op papier gezet. Hierdoor kunnen misverstanden ontstaan of weten nabestaanden ook niet wat ze moeten doen met een achtergebleven huisdier.

Daarom hebben we een gratis Huisdiertestament (PDF) gemaakt. Hiermee kan makkelijk aangegeven worden wat er met het huisdier moet gebeuren wanneer iemand komt te overlijden.

Onderzoeksresultaten: lot huisdieren overleden baasje onzeker

Onderzoekbureau Multiscope ondervroeg 1012 mensen in februari waarvan er 531 een huisdier hadden. Over het algemeen willen huisdiereigenaren desgevraagd dat hun dier naar familie gaat wanneer zij zelf overlijden.

Wat gebeurt er met uw huisdier, wanneer u overlijdt?

Voor meer dan de helft van de huisdieren is echter geen plan: in 23% moeten de nabestaanden beslissen en in 30% van de gevallen heeft het baasje hier nog nooit over nagedacht. In dat geval moeten de nabestaanden dus ook beslissen over het lot van het huisdier.

Antwoord Gaat naar familie Gaat naar vrienden Gaat naar andere bekenden Gaat naar het asiel Laat ik inslapen Keuze laat ik aan nabestaanden over Nooit over nagedacht Anders Totaal
Hond 42% 8% 0% 1% 2% 18% 27% 1% 100%
Kat 29% 7% 3% 2% 1% 25% 30% 2% 100%
Knaagdier 30% 6% 3% 1% 1% 22% 33% 3% 100%
Vogel 39% 6% 2% 2% 0% 16% 35% 0% 100%
Vis 26% 4% 3% 1% 0% 28% 33% 6% 100%
Reptiel 14% 14% 0% 7% 0% 43% 21% 0% 100%
Anders 21% 11% 5% 16% 0% 21% 21% 5% 100%
Totaal keuzes 32% 7% 2% 2% 1% 23% 30% 2% 100%

 

Lot katten onzekerder dan lot knaagdieren

KatDoor de bank genomen zitten er geen hele grote verschillen tussen de verschillende diersoorten. Honden komen er het beste vanaf. Voor meer dan de helft is wel iets (mondeling) geregeld. Reptieleigenaren denken het meest na over de toekomst van hun dier. Slechts voor 21% van de reptielen geldt dat dit niet is gebeurd. Echter laten hun eigenaren de keuze voor deze bijzondere dieren in de helft van de gevallen over aan nabestaanden. Opvallend is dat katten een meer onzekere toekomst tegemoet gaan dan knaagdieren en vogels. Slechts voor 44% van de katten is iets bedacht. Voor knaagdieren is dit 45% en voor vogels 49%.

Heeft u iets geregeld voor uw huisdier?

Antwoord Wel geregeld Niet geregeld
Hond 55% 45%
Kat 44% 56%
Knaagdier 45% 55%
Vogel 49% 51%
Vis 39% 61%
Reptiel 36% 64%
Anders 58% 42%
Totaal 47% 53%

Weinig baasjes leggen hun keuze vast

Van de huisdiereigenaren heeft 7% hun keuze vastgelegd op papier, waardoor het voor nabestaanden makkelijker is om te bepalen wat er met een huisdier moet gebeuren wanneer het baasje overlijdt.

Heeft u dit op papier vastgelegd?

Antwoord Percentage
Ja 7%
Nee 93%
Totaal 100%

Voor mensen die willen vastleggen wat er met hun huisdier(en) moet gebeuren, is een huisdiertestament ontwikkeld. Als u nog meer wilt weten wat u kunt lees dan meer bij ‘Toekomst huisdier officieel vastleggen’. Hier vindt u nog meer opties om de toekomt van uw huisdier(en) zeker te stellen.

Zou een huisdier overnemen van iemand

Antwoord Huisdier Geen huisdier
Ja 74% 37%
Nee 26% 63%
Totaal 100% 100%
Huisdiertestament

Toekomst huisdier officieel vastleggen

Het Huisdierentestament is een goede manier om nabestaanden te laten weten wat uw wensen zijn wat betreft uw huisdier(en). Dit kan een hoop verwarring voorkomen, maar het document is niet rechtsgeldig. Als u meer garantie wilt dat uw huisdier of huisdieren terecht komen zoals u dat wilt, zult u dit in een testament moeten vastleggen of bij een organisatie aan moeten kloppen.

Testamentaire last

HondIn een testament kunnen allerlei verplichtingen voor de erfgenamen opgenomen worden als ze aanspraak willen maken op de erfenis. Wanneer de erfgenamen de opdracht niet uitvoeren kunnen andere erfgenamen naar de rechter stappen en deze hun het recht op de erfenis laten ontnemen. Een veel voorkomende reden voor een zogenaamde ‘testamentaire last’ is de verzorging van een huisdier. In dit geval kunt u laten opnemen dat een erfgenaam alleen aanspraak maakt op (een deel van) de erfenis wanneer deze zorg draagt voor het huisdier. In veel gevallen wordt op deze manier geld veilig gesteld voor de verzorging of herplaatsing van het huisdier. Er zijn wel bepaalde oorzaken waardoor het geld dat voor de verzorging is bedoeld, alsnog bij de erfgenaam terecht komt. Bijvoorbeeld wanneer het huisdier overlijdt. U kunt hiervoor extra aanwijzingen laten opnemen in het testament. Doet u dit niet dan gaat het geld alsnog naar de erfgenaam, omdat deze de plicht niet meer kan uitvoeren.

Dierenorganisatie opnemen in testament

U kunt ook organisaties in uw testament op laten nemen. Vaak laten mensen bijvoorbeeld geld na aan een goed doel. Sommige goede doelen, die zich richten op het welzijn van dieren, kunnen de zorg van uw huisdier(en) op zich nemen. In principe werkt dit hetzelfde als de testamentaire last voor andere erfgenamen. Een voorbeeld van zo'n organisatie is de Dierenbescherming

Laat u informeren

Als u precies wilt weten wat u kunt doen om de zorg voor uw huisdier te regelen in uw testament, is het verstandig om contact op te nemen met een notaris. U kunt namelijk alleen een rechtsgeldig testament op laten maken bij een notaris.

Gert de Weerd zorgt met Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren (SLHH) voor herplaatsing van huisdieren van overleden en zieke mensen: “Wij merken ook dat veel mensen niet aangeven wat er met een huisdier moet gebeuren wanneer zij zelf overlijden. Wij krijgen vooral nabestaanden die zich geen raad weten met een achtergebleven huisdier. Ook komt het wel eens voor dat er iets mondeling is beloofd, maar dat de belofte alsnog wordt gebroken.

De stichting heeft als doel het verzorgen en ondersteunen van opvang en herplaatsing van dieren van overleden en zieke mensen. Ook deze organisatie kunt u opnemen in uw testament.

Opmerkelijke verhalen over achtergebleven huisdieren

Huisdieren en hun baasjes hebben vaak een sterke band met elkaar. Huisdieren zijn vaak een volwaardig lid van een gezin of huishouden. Het is daarom niet vreemd dat veel huisdiereigenaren rouwen wanneer hun huisdier overlijdt. Maar andersom is dit vaak ook het geval. Hieronder vindt u een paar opmerkelijke verhalen over huisdieren die hun baasje kwijtraken.

Kat bezoekt graf 
Er wordt nog wel eens gezegd dat honden een baas hebben en katten personeel. Kortom: er wordt weleens getwijfeld aan de loyaliteit van katten. Maar niets is minder waar. Dit bewijst de kat Toldo. Zij bezoekt elke dag het graf van haar baasje, die in september 2011 overleed. Opmerkelijk genoeg komt Toldo nooit met lege pootjes aan. Ze neemt telkens een ‘geschenk’ mee om bij het graf van haar overleden weldoener te leggen.

Hond houdt wacht bij graf 
Dat honden trouw zijn aan hun baasje wisten we al. De Duitse herder Capitan is zijn baas echter letterlijk tot in de dood trouw. Hij houdt namelijk al vanaf 2006 de wacht bij het graf van zijn overleden baasje. Capitan liep weg nadat zijn eigenaar in 2006 overleed. Volgens de familie, die voor hem zorgde, was Capitan niet eerder op de begraafplaats geweest. Pogingen om de hond terug te halen mislukten telkens, want Capitan bleef terugkeren naar het kerkhof.

Honden rouwen ook 
Mensen rouwen als hun hond overlijdt, maar andersom doen honden dit ook. Niet op de manier zoals wij dit doen, maar op hun eigen manier volgens gedragstherapeut Godfried Dols. Ze missen hun baasje misschien niet zozeer als persoon, maar missen wel de dagindeling en manier van leidinggeven. Ook pikken ze vaak het verdriet van de nabestaanden op. Dit kan tot gedragsproblemen leiden bij honden. Je kunt een hond het beste helpen door je verdriet te delen , aandacht te geven en hem of haar aan een nieuwe dagritme te helpen. Het is beter om een hond niet direct naar het asiel te brengen.

Hond erft 12 miljoen 
Het is erg belangrijk om vast te leggen wat er met huisdieren moet gebeuren nadat je zelf bent overleden. Vastgoedmagnate Leona Helmsley heeft dit zeker gedaan. En hoe! Haar hond Trouble erfde 12 miljoen dollar in 2007. Ook heeft Helmsley laten vastleggen dat de Maltezer in het familiemausoleum zou worden begraven wanneer hij zelf zou overlijden. Saillant detail: twee van haar kleinkinderen kregen helemaal niets. Zij hebben dit aangevochten, waardoor de erfenis van Trouble werd verlaagd naar 2 miljoen. Inmiddels leeft Trouble ook niet meer.

Achtergebleven huisdieren van beroemdheden

Ook beroemdheden hebben huisdieren. Sommige van deze huisdieren hebben soms zelf bijna een sterrenstatus. Maar wat gebeurt er met hen wanneer hun beroemde baasje overlijdt? Hieronder staan een paar opvallende verhalen van achtergebleven huisdieren van beroemdheden.

MonroeMarilyn Monroe en Mafia Honey
Marilyn Monroe heeft een veelbewogen leven gehad. Rond haar dood doen ook nog steeds allerlei verhalen de ronde. Eén ding is wel zeker. Ze liet een hond achter; een Maltezer genaamd Mafia Honey. Ze had het hondje gekregen van haar goede vriend Frank Sinatra. De naam was een grapje vanwege de vermeende relaties die Sinatra had met de maffia. Na Monroe’s dood ging Mafia Honey naar Gloria Lovell, de secretaresse van Sinatra.

FreddyFreddy Mercury en Delilah 

Dat mooie vrouwen veel muzikanten inspireren, bewijst de muziekhistorie wel. De zanger van Queen, Freddy Mercury, had echter een hele bijzondere muze: zijn kat Delilah, waar hij een nummer over schreef. Delilah was niet zijn enige kat. Hij had er maar liefst negen. Zijn liefde voor zijn katten ging erg ver. Als hij op tournee was belde hij zelfs vanaf het andere eind van de wereld om te praten tegen zijn katten. Na zijn dood gingen ze naar Mary Austin, een van zijn ex-geliefdes.

ChurchillWinston Churchill en Charlie 
In januari 2004 werd bekend dat de papegaai, die Winston Churchill ooit bezat, 104 jaar was geworden. Hiermee was Charlie een van de oudste ara’s in Engeland. Bovendien kon men Churchill zelf nog horen via de papegaai. Want ondanks de hoge leeftijd zou Charlie nog steeds Adolf Hitler en de nazi’s op een niet zo vriendelijke manier verwensen. Churchill zou de papegaai dit zelf nog hebben geleerd. Het verhaal hield niet lang stand. Enkele dagen later werd al duidelijk dat dit een hoax was. Ondanks dat Churchill aardig wat dieren heeft gehouden, heeft hij nooit een ara gehad volgens zijn dochter.

Uitvaartverzekering

Bij Lifetri draait het allemaal om de wensen van mensen omtrent hun uitvaart. Daarom hebben we ook het onderzoek naar huisdieren laten uitvoeren. Veel mensen denken niet na over hun eigen overlijden, of willen dit niet. Toch is dit verstandig om te doen. Door van tevoren vast te leggen wat er moet gebeuren na uw overlijden, worden nabestaanden zorgen uit handen genomen op een moeilijk moment. Lifetri heeft, als enige uitvaart verzekeraar, een pakketpolis waarin u gedetailleerd kunt aangeven wat u wilt. Hierdoor betaalt u ook alleen waar u voor verzekerd bent en dus nooit teveel. Bovendien komen lastige keuzes en de financiële afwikkelingen niet voor rekening van uw nabestaanden. Dat geeft wel een zo gerust gevoel. Lees meer over onze unieke uitvaartverzekering.

Wat gebeurt er met uw huisdier?

Wat gebeurt er met uw huisdier als u (onverwacht) komt te overlijden? Toch een belangrijke vraag om nu eens bij stil te staan.