Skip to main content
middel1

Geboorteplaats gewild als laatste rustplaats

BAARN – Na het overlijden wil een derde van de Nederlanders begraven of gecremeerd worden in hun geboorteplaats. Met name jongeren hechten veel waarde aan een uitvaart in hun oorspronkelijke regio, want bijna de helft ziet die plek als ideale laatste rustplaats. Dit blijkt uit onderzoek van Lifetri Uitvaartverzekering.

Onderzoek

Met name jongeren gehecht aan de regio

Na het overlijden wil een derde van de Nederlanders begraven of gecremeerd worden in hun geboorteplaats. Met name jongeren hechten veel waarde aan een uitvaart in hun oorspronkelijke regio, want bijna de helft ziet die plek als ideale laatste rustplaats.

Ouderen kiezen in een kwart van de gevallen voor een uitvaart in de plaats waar ze opgroeiden. Voor minder dan 40 procent van de Nederlanders maakt het niet zoveel uit waar de uitvaart plaatsvindt. Zij vinden de plaats waar ze op het moment van overlijden toevallig wonen prima geschikt. Ruim vijftien procent wil de uitvaart in de plaats waar ze op later zijn gaan wonen.

“Mensen waaien tijdens hun leven uit en gaan ergens anders wonen, maar uit dit onderzoek blijkt dat jongeren zich dat nog niet zo goed kunnen voorstellen. De band met de regio is op jongere leeftijd nog dusdanig sterk dat ook het afscheid daar plaats moet vinden. Met de jaren blijkt dat gevoel af te nemen. Toch blijft de geboortestreek een gewilde plek voor de uitvaart”

Grote prijsverschillen in de regio

De plek waar iemand begraven wil worden is van grote invloed op de totale kosten van een uitvaart.  Zo stelt elke gemeente stelt zelf de grafkosten vast en deze kunnen variëren van 800 tot 7.000 euro. Daarnaast hanteren uitvaartverzorgers een lokaal prijsniveau voor hun producten en diensten. Zo kunnen de kosten van een uitvaart in Amsterdam bijvoorbeeld veel hoger liggen dan in Groningen. Voor de consument is het van belang om hier rekening mee te houden wanneer die zich verdiept in uitvaartkosten of het verzekeren van een toekomstige uitvaart.

Lokale uitvaartverzorger van belang

Voor bijna de helft van de ruim 1000 ondervraagden is een plaatselijke uitvaartverzorger onmisbaar bij een regionale begrafenis of crematie. “Blijkbaar vinden ook de mensen die geen sterke band meer hebben met hun geboortegrond een lokale uitvaartverzorger belangrijk. Een uitvaartverzorger uit de buurt is praktisch, maar kent ook de plaatselijk gebruiken en tradities.” 

Algemene onderzoeksresultaten

Waar moet uw uitvaart plaatsvinden? %
De plaats waar ik ben opgegroeid 32,1 %
De plaats waar ik later ben gaan wonen 16,2 %
De plaats waar ik dan toevallig woon 38,6 %
Een plaats waar ik (nog) niet heb gewoond 2,8 %
Anders 10,2 %