Skip to main content
middel1

Dries Roelvink niet populair op uitvaart

BAARN - Nederlanders willen niet dat Dries Roelvink op hun uitvaart komt zingen. Dit blijkt uit onderzoek van Lifetri Uitvaartverzekeringen. Bij 17,3% is de volkszanger absoluut niet welkom op de uitvaart. Hiermee is Roelvink verreweg de minst populaire uitvaartartiest. Marco Borsato is het meest geliefd als artiest op de uitvaart. Ongeveer 7% wil wel uitgevaren worden onder begeleiding van zijn live stemgeluid.

Onderzoek

Nederlanders willen niet dat Dries Roelvink op hun uitvaart komt zingen. Bij 17,3% is de volkszanger absoluut niet welkom op de uitvaart. Hiermee is Roelvink verreweg de minst populaire uitvaartartiest. Marco Borsato is het meest geliefd als artiest op de uitvaart. Ongeveer 7% wil wel uitgevaren worden onder begeleiding van zijn live stemgeluid.

Uitvaartmuziek is vaak een belangrijk onderdeel van een uitvaart. Meestal wordt dit met een installatie ten gehore gebracht, maar het kan ook live. Dit gebeurt de laatste tien jaar ook vaker. Daarom wilden wij wel eens weten welke bekende Nederlandse artiest het meest populair zou zijn als uitvaartartiest”.

Het onderzoek gaf een aantal opvallende resultaten. Zo is Paul de Leeuw ook vaak niet welkom, terwijl hij toch al jaren met zijn liedje De Steen in de lijst met meest gedraaide uitvaartmuziek staat. Als het op muziek aankomt valt er blijkbaar niet over smaak te twisten. Hoewel Dries Roelvink toch wel echt impopulair lijkt.

Meest populaire uitvaartmuziek

Marco Borsato is het meest populair, maar de top 5 ligt dicht bij elkaar, zoals is te zien in de onderstaande tabel.

Top 10 meest populaire artiesten voor uitvaart
1 Marco Borsato 6,9%
2 Ilse de Lange 6,3%
3 Guus Meeuwis 5,9%
4 Trijntje Oosterhuis 5,1%
5 Racoon 4,8%
6 Armin van Buuren 3,9%
7 Nick & Simon 3,4%
8 Blof 3,2%
9 Anouk 2,9%
10 Paul de Leeuw 2,1%

 

 

 

 

 

 

 

Dat Marco Borsato het meest populair is, is niet zo vreemd. Hij staat ook al tijden met verschillende nummers in de lijst met meest gedraaide uitvaartmuziek, zoals Het water en Afscheid nemen bestaat niet.Opvallend is dat Within Temptation ook vaak is genoemd bij de overige artiesten. Niettemin gaf een derde van de ondervraagden aan dat ze geen bekende artiest willen hebben. In ieder geval niet een van de genoemde opties.

Diversiteit aan uitvaartmuziek

Uit de resultaten blijkt echter vooral dat Nederlanders een erg uiteenlopende smaak hebben. Ondanks de trend van live muziek op een uitvaart, wil toch nog steeds bijna een derde liever geen livemuziek op de uitvaart horen. In ieder geval niet van een bekende artiest.

Wie niet mag komen

Dries Roelvink is absoluut taboe op een uitvaart. Gordon is ook niet erg populair. Van de ondervraagden wilde 13,2% niet dat hij op hun uitvaart komt zingen. Opvallend is dat Paul de Leeuw de derde plek inneemt. Paul de Leeuw staat al jaren bovenin de lijst van de meest populaire uitvaartnummers met zijn liedje De Steen. Desondanks wil liever 10% van de mensen niet dat hij live zingt op hun uitvaart.

Top 10 minst populaire artiesten voor uitvaart
1 Dries Roelvink 17,3%
2 Gordon 13,2%
3 Paul de Leeuw 10,0%
4 Ali B 9,5%
5 Wolter Kroes 5,7%
6 Frans Bauer 3,6%
7 Gerard Joling 3,2%
8 Jan Smit 2,0%
9 Armin van Buuren 1,5%
10 Anouk 1,4%

In tegenstelling tot de diversiteit aan artiesten, die wel mogen komen, is Nederland redelijk gelijkgestemd over de minst populaire uitvaartartiest. Er steken duidelijk drie artiesten bovenuit, waarbij Dries Roelvink de kroon spant. Ook is het duidelijk dat Gerard Joling een stuk geschikter voor een uitvaart wordt gevonden dan zijn voormalig partner in crime Gordon. En dit terwijl Gordon toch een geliefd uitvaartnummer heeft gezongen: Kon ik nog maar een keer bij je zijn.

Onderzoeksopzet

In mei 2013 onderzocht Multiscope onder 1000 Nederlandse consumenten of zij een bekende artiest op een uitvaart wilden hebben.

Livemuziek steeds populairder op uitvaart

Muziek heeft altijd een zeer bijzondere betekenis op uitvaarten. Veel mensen hebben al wel eens nagedacht over welke muziek er op hun uitvaart gedraaid moet worden. Muziek heeft hierdoor vaak een centrale plaats tijdens de uitvaart.

Religieuze invloed

De uitvaarttraditie gaat vermoedelijk al 2500 jaar terug. Of er in de oude tijden muziek werd gemaakt is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat religie in die tijd vaak een grote invloed had op de uitvaart. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds zo, maar deze invloed is wel steeds minder voelbaar. Nederland kent hier met name twee stromingen in: de protestantse en de katholieke. Protestants georiënteerde uitvaarten kennen vaak een zwaarder muziekaccent. De katholieken hebben vaak iets lichtere muziek. De Katholieke Kerk heeft daarbij wel minder op met populaire muziek. Soms is alleen live of religieuze muziek toegestaan in bepaalde parochiekerken.

Van religieus naar populair

Met name door de komst van radio en televisie is er wereldwijd een trend ontstaan om populaire muziek tijdens uitvaarten te draaien. Deze trend zet zich steeds verder door. Nummers die op internet vaak genoemd worden, zijn bijvoorbeeld Time to say goodbye van Andre Bocelli, Tears in heaven van Eric Clapton en Who wants to live forever van Queen. Maar recentelijk wordt ook vaak gekozen voor composities van dance dj's. Ook Nederlandstalige muziek is erg populair, zoals muziek van Marco Borsato en ook nog steeds Mieke Telkamp met haar Waarheen, waarvoor. (bron: Wikipedia)

Livemuziek

Eind jaren negentig kwam de livemuziek steeds meer in opkomst. Eén van de oorzaken is dat veel mensen hun uitvaart steeds persoonlijker willen maken. Daar sluiten live optredens steeds beter op aan. Bovendien zijn uitvaartcentra steeds meer faciliteiten gaan bieden, die livemuziek mogelijk maken. Ook zijn er talloze muzikanten, die zich hebben gespecialiseerd in uitvaartmuziek. (bron: Telegraaf.nl)

Bekende live optredens

Dat muziek een grote rol speelt tijdens uitvaarten is bekend, maar de geschiedenis kent enkele gevallen waar dit uitmondde in heuse concerten. Hieronder de opvallendste.

André Hazes

HazesEén van de meest legendarische uitvaarten in Nederland is ongetwijfeld die van volkszanger André Hazes. In 2004 werd na zijn overlijden een afscheidsconcert gehouden in een afgeladen ArenA. Ongeveer 50.000 mensen zagen de optredens van talloze bekende Nederlandse artiesten, zoals Guus Meeuwis, Trijntje Oosterhuis en Xander de Bousonjé. Op deze manier nam Nederland afscheid van de iconische zanger. Bekijk het afscheidsconcert voor André Hazes.

Freddie Mercury

FreddieHoewel het concert voor Freddie Mercury eigenlijk een herdenkingsconcert was, hoort deze toch zeker thuis in dit rijtje. De in 1991 overleden frontman van de Queen wordt als één van de grootste rocksterren ooit beschouwd. Een half jaar na zijn dood, hebben zijn even bekende vrienden een legendarisch concert gegeven in het Wembley Stadion. Onder andere Metallica, Guns N' Roses, Elton John, David Bowie en George Michael brachten een ode aan Mercury. Het concert was eveneens een inzamelingsactie. Het geld werd gebruikt om de strijd aan te gaan met aids, de ziekte waar Mercury aan leed.

Michael Jackson

JacksonDe King of Pop overleed op 25 juni 2009. Op 7 juli was er een twee uur durend afscheid voor de omstreden en wereldberoemde artiest. Uiteraard kon hier muziek niet ontbreken. Daarom traden er meerdere grootheden op om de Michael Jackson de laatste dienst te bewijzen. Onder hen waren Stevie Wonder, Lionel Richie en Mariah Carey. Bekijk de afscheidsdienst van Michael Jackson.