Skip to main content
middel1

‘Baas gevreesd tot in het graf’

Als mensen door omstandigheden een algemeen graf moeten delen is hun baas de minst gewilde medebegravene. Dat blijkt uit een enquête van uitvaartverzekeraar Lifetri.

Onderzoek

Ex-partner minder ongewenst voor delen graf

In een algemeen graf worden twee tot drie mensen begraven. Wanneer nabestaanden daar gebruik van (moeten) maken hebben ze geen invloed op wie er nog meer in het graf komen te liggen. Met name een gebrek aan financiële middelen kan betekenen dat een graf moet worden gedeeld.

  • Een derde wil baas of ex-partner vermijden in het graf.
  • Het maakt 10 procent niets uit met wie het graf gedeeld wordt.
  • 58% deelt het liefst met zijn/haar partner het graf.
  • Ouders in een vijfde van de gevallen de beste grafgenoten.

Waar bijna een vijfde van de 1000 ondervraagden de baas noemt als ongewenste grafgenoot, vindt 16% de ex-partner in hetzelfde graf een nog minder prettig idee. Minder dan tien procent zou het niet uitmaken wie er bij ze in het graf komt te liggen. Behalve naar bekenden werd er ook gevraagd naar onbekenden met bepaalde voorkeuren. Hieruit blijken politieke tegenstanders bij één op de tien Nederlanders het minst geschikt om een graf mee te delen.

Tot elkaar veroordeeld

Duidelijk wordt dat het nagenoeg iedereen wel degelijk iets uitmaakt bij wie ze in het graf komen te liggen. “Toch heb je daar met deze toch onbekende grafsoort geen enkele manier invloed op. Daarom zou een eigen graf natuurlijk prettig zijn, maar dat is niet voor iedereen financieel haalbaar”. Ook als de gemeente de begrafenis betaalt wordt er vaak gebruik gemaakt van een algemeen graf. Uit eerder onderzoek blijkt dit steeds vaker voor te komen.

Ruimen onvermijdelijk

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Multiscope, blijken de partner (58%) en ouders (17%) het meest geschikt om een graf mee te delen. Daarvoor bestaan familiegraven. Een enkel graf hoef je met niemand te delen. Kosten voor begraven en onderhoud liggen wel hoger dan bij een algemeen graf. Ook kun je het graf na een bepaalde looptijd weer verlengen. Een algemeen graf wordt in veel gevallen na 10 jaar geruimd.

Onderzoeksresultaten

Multiscope legde in een online panel van ruim 1000 personen een aantal vragen voor over mogelijke medebegravenen in een gedeeld graf.

  Met wie zou u een graf het liefste delen? %
1 Partner 58,2%
2 Vader of moeder 16,9%
3 Goede vriend(in) 3,6%
4 Aantrekkelijke man of vrouw 1,5%
5 Ex-partner 0,6%
6 Collega 0,3%
7 Supporter van dezelfde club 0,33
8 Baas 0,2%
9 Aanhanger van hetzelfde geloof 0,1%
10 Politieke partijgenoot 0,1%
11 Schoonmoeder 0,0%
12 Anders/cremeren/geen 18,2%
 
  Met wie zou u het minst graag een graf delen? %
1 Baas 18,5%
2 Ex-partner 16,3%
3 Politieke tegenstander 9,0%
4 Aanhanger van ander geloof 5,7%
5 Schoonmoeder 5,3%
6 Aantrekkelijke man of vrouw 3,3%
7 Collega 3,1%
8 Vader of moeder 2,5%
9 Supporter van andere club 2,3%
10 Partner 0,5%
11 Goede vriend(in) 0,0%
12 Anders/cremeren/geen 33,5%