Skip to main content
Kind op uitvaart

Herkennen of een kind naar de uitvaart wil

Door Annefleur Visscher

Om in te schatten of uw kind zelf wel mee wil naar een uitvaart is het belangrijk dat uw kind weet wat een uitvaart is en wat daar gaat gebeuren. Leg daarom rustig en stap voor stap uit wat er gebeurt bij een begrafenis of crematie. Vraag dan pas of uw kind mee wil naar (een deel van) de uitvaart.

Zorgen wegnemen

Merkt u twijfel of terughoudendheid bij uw kind dan kunt u daarnaar vragen: ‘volgens mij vind je het nog een beetje spannend, waarom is dat?’ Zo kan een kind bang zijn dat het naar de wc moet terwijl iedereen stil zit. Deze zorg heeft niets met de uitvaart zelf te maken, maar kan wel in het hoofd van uw kind zitten.

Werkelijkheid

Het beeld dat een kind heeft bij de uitvaart kan ook afwijken van de werkelijkheid. Vraag daarom door om te kijken of dit beeld klopt. Zeker als ze een taak krijgen zoals het aansteken van een kaars, kunnen ze dit groter maken dan het is. U kunt uw kind hierin geruststellen.

TIP: Als ouders kent u uw kind het beste en ziet u aan de lichaamshouding vaak al veel. Vraag daarom door als u voelt dat uw kind twijfelt. Zo weet u zeker dat u een weloverwogen keuze maakt.

Kaars aansteken

Afscheid kinderen

In deze rubriek deelt Annefleur Visscher praktische tips voor u en uw kind rondom een uitvaart.

Naar het overzicht
Meer informatie

Rouw bij kinderen

Ook kinderen rouwen na een overlijden en dat doen ze op hun eigen manier.

Lees meer
Meer informatie

Alles over afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie