Skip to main content
Kind op uitvaart

Hoe leg ik mijn kind uit wat een crematie is?

Door Annefleur Visscher

“Wat is cremeren?” Wanneer je als ouder deze vraag krijgt, is het vaak moeilijk om hier uitleg over te geven. Het is een onderwerp waar je zelf ook liever niet te veel bij stil wilt staan.

Toch is het belangrijk om antwoord te geven op vragen van je kind omdat de realiteit vaak minder beangstigend is dan het beeld dat zij zich in hun hoofd kunnen vormen. Wat je je kind wel of niet wilt vertellen, kun je natuurlijk als ouder het beste zelf inschatten. Ik heb wel enkele tips hiervoor.

Wat gebeurt er als je dood bent?

Om uitleg te geven over cremeren is het belangrijk om eerst uitleg te geven over de dood. De dood is onomkeerbaar, dit is voor kinderen moeilijk te begrijpen. Zeker voor kleine kinderen is dit moeilijk. Iemand die dood is, wordt niet meer wakker of beter. Als je daarin gelooft kun je vertellen dat de ziel in het lichaam heeft gewoond, maar dat de ziel nu ergens anders naartoe is gegaan waar het fijn is. Het lichaam is nog hier, maar het lichaam beweegt niet meer, is niet bang, heeft geen honger of dorst en kan geen pijn voelen. Van de crematie voelt het lichaam dus helemaal niets meer.

De afscheidsbijeenkomst in het crematorium

Net zoals bij begraven is er een bijeenkomst met sprekers en muziek waarbij de kist in de aula staat. Bij een begrafenis gaan de mensen vaak nog mee naar het graf. Bij een crematie blijf je binnen en in plaats van naar het graf mee te gaan, neem je meestal afscheid in de aula. Bij een crematie kan de kist na de bijeenkomst achter worden gelaten, soms zakt de kist langzaam in de grond of stijgt op een plateau langzaam omhoog. Tegenwoordig is het ook mogelijk met een kleine groep de kist tot het laatst te begeleiden naar de ovenruimte.

De crematie

Als de kist bij de ovenruimte aankomt worden de bloemen van de kist gehaald. Een enkele bloem mag mee de oven in, maar grote bloemstukken worden allemaal op het bloemenveld gelegd waar je er nog naar kunt kijken. Je kunt de bloemen ook zelf een ander mooi plekje geven.

De crematie is altijd op dezelfde dag, nooit de dag erna. De kist wordt de oven in geschoven en de deur wordt dicht gedaan. De oven is heel heet, maar er zijn geen vlammen. Door de warmte ontvlamt de kist spontaan. Door het cremeren verandert het lichaam in as in ongeveer 1,5 uur. Om er zeker van te zijn dat de mensen van het crematorium weten wie er gecremeerd wordt, doen zij altijd een vuurvast steentje met een code bij de kist. Zo weet je altijd van wie de as is.

De as van de overledene

Na de crematie is er van het lichaam en de kist alleen nog maar as over. Na een maand mag je de as ophalen bij het crematorium. Sommige mensen vinden het fijn de as uit te strooien op een bijzondere plek. Andere mensen willen de as bewaren in een urn of iets moois van de as laten maken. Een urn is een mooie pot die afgesloten kan worden. Er zijn heel veel verschillende vormen en kleuren urnen en je kunt iets kiezen wat jij mooi vindt. Er zijn ook mensen die het fijn vinden een klein beetje as in een sieraad te bewaren en er worden zelfs wel eens tatoeages gezet met inkt en een beetje as.

Algemene tips

  • Sluit met je verhaal aan bij de vragen en de leeftijd van je kind.
  • Vraag wat hij/zij zelf denkt voordat je gaat vertellen.
  • Gebruik woorden die je kind begrijpt.
  • Wees zo eerlijk mogelijk in je verhaal. Als je het zelf niet weet, zeg dat dan ook.
     
Wat is een crematie?