Skip to main content
Handen vasthouden

Boekentips over rouw voor kinderen ouder dan 12 jaar

In deze column van Annefleur geeft ze 2 boekentips die kinderen ouder dan 12 jaar kunnen helpen met we verwerken van verdriet en verlies.

Klantbeoordelingen

We waren eerder niet zo goed verzekerd als nu.

- Jolanda Bisschop, Amsterdam

bekijk alle reviews

Door Annefleur Visscher

De vorige keer schreef ik over hoe je jongeren kunt helpen afscheid te nemen. In aanvulling daarop heb ik nog 2 tips, een lees- en een werkboek voor kinderen ouder dan 12 jaar.

Beide boeken zijn geschreven door Riet Fiddelaers-Jaspers. Zij is verliesdeskundige en ontwikkelt vanuit haar expertise boeken en materialen.

Wie ben ik zonder jou? Jong zijn en verder leven na verlies

In haar boek spreekt Riet Fiddelaers-Jaspers jonge mensen aan met vragen en verhalen waarin herkenning te vinden is. Ze schrijft:” Misschien denk jij dat je de enige bent die dit heeft meegemaakt en zich zo voelt. Je leest hoe andere jongeren worstelen met het verlies van bijvoorbeeld een vriend, klasgenoot of ouder. Je zult ook zien dat er meerdere manieren zijn om er mee om te gaan. Rouwen hoef je namelijk niet allemaal op dezelfde manier te doen. Als mensen jou niet goed begrijpen dan kun je vragen of ze dit boek willen lezen, misschien wordt het dan duidelijker hoe jij je voelt en wat jij nodig hebt.”

Er is geen goed of fout, maar er zijn verschillende manieren om met verlies om te gaan. Het gevoel dat je niet de enige bent die verlies meemaakt en het feit dat dit boek een opening kan geven aan jongeren om er met anderen over te praten, maken dat het een waardevol boek is om te geven aan jongeren, in de middelbare school leeftijd van 12 tot 16 jaar, die een verlies meemaken.

Ben je hier of ben je daar? Mijn werk- en herinneringsboek

Het werkboek geeft de gelegenheid ‘handen en voeten’ te geven aan verdriet. Jongeren willen niet altijd praten of weten niet goed hoe. Dit werkboek geeft ruimte gevoelens en gedachten over de dood van bijvoorbeeld een opa, vriendinnetje of buurjongen te uiten en aan het papier toe te vertrouwen. Soms wil je wel praten maar, weet je niet hoe je moet beginnen. Ook daarvoor kan dit werkboek een fijn startpunt van een gesprek zijn.

Annefleur Visscher

Kinderen en uitvaart door Annefleur

Wie kan een overlijden het beste aan een kind vertellen?

Wie kan een kind de boodschap van een overlijden het beste vertellen?

Lees meer
Meer informatie

Een bijzonder aandenken voor je kind

Een bijzonder aandenken voor je kind (laten) maken met iets eigens van de overledene.

Lees meer
Meer informatie

Boekentips over rouw voor kinderen ouder dan 12 jaar

In deze column van Annefleur geeft ze 2 boekentips die kinderen ouder dan 12 jaar kunnen helpen met we verwerken van verdriet en

Lees meer
Meer informatie