Skip to main content
Kind op uitvaart

Kind rustig houden op een uitvaart

Door Annefleur Visscher

Het verdriet van kinderen uit zich in gedrag en huilen is heel normaal gedrag na een overlijden. Schreeuwen komt vaak voort uit een gevoel van frustratie en/of niet begrijpen. Zeker op een uitvaart is dat niet gewenst dus het is goed om dat te voorkomen.

Uitleggen

Belangrijkste is om van te voren aan uw kind uit te leggen wat er op de uitvaart gaat gebeuren. Het eigen verdriet en dat van anderen kan namelijk veel indruk maken op een kind. Biedt op de uitvaart zelf een veilige omgeving aan het kind door ze zelf te laten kiezen naast wie ze zitten en een knuffel mee te nemen.

Van tevoren

Een uitvaart is vaak een lange zit dus laat uw kind van tevoren nog even naar de wc gaan. Soms is het ook verstandig om iets mee te nemen zodat uw kind iets te doen heeft. Denk daarbij aan kleuren, speelgoed of iets te eten. Let wel op dat het niet teveel geluid maakt en uw kind er niet juist druk van wordt.

TIP: Staat u dicht bij de overledene en wilt u niet constant met uw kind bezig zijn? Dan kunt u een bekende vragen om hem of haar in de gaten te houden en zo nodig mee naar buiten te nemen.

Vooraf naar het toilet

Afscheid kinderen

In deze rubriek deelt Annefleur Visscher praktische tips voor u en uw kind rondom een uitvaart.

Naar het overzicht
Meer informatie

Rouw bij kinderen

Ook kinderen rouwen na een overlijden en dat doen ze op hun eigen manier.

Lees meer
Meer informatie

Alles over afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie