Skip to main content
Handen vasthouden

Boekentip bij het begeleiden van rouwende kinderen

Deze keer wil ik schrijven over een boek dat ik iedereen aan kan raden die rouwende kinderen wil begrijpen en helpen.

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

  • Premie o.b.v. lokale kosten
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Polis kosteloos aanpassen
Door Annefleur Visscher

Als uitvaartverzorger start mijn contact met de familie vaak op het moment dat iemand is overleden. Als voorbereiding op de uitvaart help ik de nabestaanden met tips hoe kinderen te betrekken bij het afscheid nemen en de uitvaart, beantwoord vragen over gedrag van een kind rondom verlies.

Na de uitvaart plannen wij met de familie een nazorg gesprek. Daarin is ruimte om te praten over de uitvaart, het proces van afscheid nemen en het verlies. Soms hebben ouders zorgen of vragen over hun kind. Wat hoort nu precies bij het normale rouwproces en hoe kan ik mijn kind ondersteunen? Wanneer is het gedrag, de houding of de reactie van mijn zoon of dochter niet meer normaal en moet ik professionele hulp zoeken?

Een boek dat ik aan kan raden is het boek van Mariken Spuij: "Rouw bij Kinderen en Jongeren - Over het begeleiden van verliesverwerking".

Mariken is orthopedagoog/psycholoog en vertelt zowel vanuit haar onderzoeks- als haar praktijkervaring en is gespecialiseerd in verlies en rouw bij kinderen. Het boek is voor ouders, maar ook andere familieleden, leerkrachten of begeleiders die rouwende kinderen willen ondersteunen en vragen hebben als:

  • Wat zijn normale reacties tijdens het rouwproces?
  • Hoe communiceer je over verlies met een kind?
  • Wat helpt een kind bij de verwerking van een verlies?
  • Wanneer schakel je professionele hulp in?
Annefleur Visscher van Mea Vota Uitvaart
Boek: Rouw bij kinderen en jongeren van Mariken Spuij

Boek "Rouw bij Kinderen en Jongeren"

Mariken geeft achtergrondinformatie, beschrijft theorieën om rouw en rouwverwerking te begrijpen. Daarnaast zijn er ook een aantal praktische hoofdstukken, waarin ze regelmatig eigen voorbeelden uit de praktijk gebruikt en in gaat op vragen van kinderen als: “Is het mijn schuld?” Ze vertelt over valkuilen in het communiceren met je kind, maar ook tips hoe je het aan kunt pakken.

Het boek is zeer de moeite waard om in zijn geheel te lezen, maar je kunt er ook goed een specifiek onderwerp of specifieke vraag opzoeken als je weinig tijd hebt of snel advies nodig wilt.

Wie kan een overlijden het beste aan een kind vertellen?

Wie kan een kind de boodschap van een overlijden het beste vertellen?

Lees meer
Meer informatie

Een bijzonder aandenken voor je kind

Een bijzonder aandenken voor je kind (laten) maken met iets eigens van de overledene.

Lees meer
Meer informatie

Boekentips over rouw voor kinderen ouder dan 12 jaar

In deze column van Annefleur geeft ze 2 boekentips die kinderen ouder dan 12 jaar kunnen helpen met we verwerken van verdriet en

Lees meer
Meer informatie