Skip to main content
Handen vasthouden

Rol kleinkinderen bij uitvaart

Even geleden mocht ik de uitvaart van een opa begeleiden van wie het overlijden heel plotseling kwam.

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

  • Premie o.b.v. lokale kosten
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Polis kosteloos aanpassen
Door Annefleur Visscher

Even geleden mocht ik de uitvaart van een man begeleiden van wie het overlijden heel plotseling kwam. Hij was gelukkig getrouwd, trotse vader van een dochter en een zoon, trotse opa van 3 jonge kleinkinderen.

Tijdens het vormgeven van het afscheid merkte ik dat de ouders van de kindjes vragen hadden over hoe zij hen afscheid konden laten nemen van hun opa. De kindjes van 7, 5 en 1 jaar, zagen opa heel vaak. De ouders wilden het liefst dat alle drie de kinderen bij de uitvaart aanwezig zouden zijn, maar was dat niet gek? En was het nou beter om wel of niet bij opa te gaan kijken nu hij dood was?

Kijken bij de kist van opa

We besloten samen dat de kinderen bij opa zouden gaan kijken en dat de ouders en de oudste 2 de kist zouden beschilderen. Opa lag in een afscheidscentrum met een fijne huiselijke sfeer. We hebben de middag genomen om samen te zijn. Toen de oudste 2 kinderen binnen kwamen met hun ouders vonden ze het spannend en bleven even op een afstandje van de kist met opa staan. Ik vroeg hen of ze een beetje dichterbij wilden komen zodat ze wat beter naar opa konden kijken. Opgetild konden ze opa extra goed zien. Met elkaar hebben we gekeken naar opa en ook even gevoeld. Opa is koud, heeft zijn ogen dicht, beweegt niet meer, eet niet meer. Maar opa heeft ook geen honger en voelt geen pijn. Eerst vonden de kinderen het even spannend, maar al snel waren ze op hun gemak en liepen om de kist heen om naar opa te kijken

Kist beschilderen

Na een tijdje hebben we de schildersspullen gepakt en is de kist prachtig versierd. De kinderen waren zo trots! En de ouders opgelucht dat het zo goed gegaan was. Ouders zaten met een kop thee bij hun vader en de kinderen speelden spelletjes voordat iedereen weer naar huis toe ging.

Rol kleinkinderen bij uitvaart

Tijdens de uitvaart mocht de oudste samen voor de rouwauto uit lopen en had hij een tekstje geschreven dat hij voorlas voor opa. Het kindje van 4 had een mooie bloem bij opa gelegd en met zijn moeder een kaarsje aangestoken. Ook de jongste van het stel was aanwezig, met een lieve vriendin op de achtergrond die haar mee kon nemen als ze onrustig zou worden.

En zo hebben de kinderen en kleinkinderen afscheid kunnen nemen van deze lieve vader en opa op een manier die bij hen paste.

Annefleur Visscher

Kinderen en uitvaart door Annefleur

Afscheid kinderen

In deze rubriek deelt Annefleur Visscher praktische tips voor u en uw kind rondom een uitvaart.

Naar het overzicht
Meer informatie

Rouw bij kinderen

Ook kinderen rouwen na een overlijden en dat doen ze op hun eigen manier.

Lees meer
Meer informatie

Alles over afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie