Skip to main content
Kind op uitvaart

Hoe vertel ik mijn kind dat iemand is overleden?

Uitleggen aan een kind wat een overlijden is, kan lastig zijn.

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

  • Premie o.b.v. lokale kosten
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Polis kosteloos aanpassen
Door Annefleur Visscher

Het idee van ‘dood’ is vaak voor een kind moeilijk te begrijpen. Anne Fleur geeft enkele tips.

Kies je eigen moment om het overlijden te vertellen

Als je verdrietig nieuws heb gekregen, is het verstandig eerst zelf even de tijd te nemen om te voelen hoe het voor jou is. Ben je boos? Verdrietig? Heb je er vrede mee? Als je eerste reactie voorbij is, kun je een moment kiezen waarop je het nieuws wilt vertellen.

Je gaat je kind verdrietig nieuws brengen. Kies een rustig moment uit waarop jullie niet gestoord kunnen worden door telefoontjes of bezoek.. Zorg voor een fijne rustige sfeer. Zet bijvoorbeeld een kopje thee, doe een kaarsje aan of zet muziek op.

De boodschap; oma of opa is dood

Een korte inleiding helpt je kind om zich een beetje voor te kunnen bereiden. Een zin met de strekking “Ik moet je iets verdrietigs vertellen” of “Ik heb slecht nieuws”. Vertel daarna in een korte duidelijke boodschap het nieuws zodat het goed binnen komt. Bijvoorbeeld; We zijn bij oma in het ziekenhuis geweest omdat oma ziek was. Helaas is oma vanochtend doodgegaan. Oma is overleden en wordt dus niet meer beter.

Je hebt misschien de behoefte om veel uit te leggen of te vertellen. Afhankelijk van de reactie van je kind, moet het huilen, is het juist heel stil of stelt het veel vragen, kun je aanvoelen of je kind behoefte heeft aan een grote knuffel, tijd voor zichzelf of juist antwoorden op vragen. Elk kind reageert anders. Daarom is niets goed of fout.

Hoe vertel je een overlijden aan een kind

Leeftijdsafhankelijk

Als je samen gaat praten over de dood van een vriend of familielid, pas je verhaal dan aan, aan de leeftijd en behoeften van je kind. Dit helpt je zoon of dochter om het te begrijpen. Om naast aandacht voor het verdriet ook aandacht te geven aan de mooie momenten kun je vragen naar mooie herinneringen en fijne dingen. Probeer in ieder geval je verhaal af te stemmen op de leeftijd van je kind. Bij een kleuter van 4 gebruik je naast een ander verhaal natuurlijk ook andere woorden dan bij pubers van een jaar of 14.

Een leermoment

Kinderen leren omgaan met moeilijke momenten van hun ouders. Met name jonge kinderen kijken naar het voorbeeld dat ouders geven. Naast het verdriet ook een waardevol moment voor jullie, als ouders, om je kind te leren omgaan met verdrietige en moeilijke gevoelens.

Als ik terugkijk naar mijn eigen jeugd zijn die momenten niet alleen verdrietig, maar kan ik er ook met warmte en een gevoel van samenzijn aan terugdenken.

Wie kan een overlijden het beste aan een kind vertellen?

Wie kan een kind de boodschap van een overlijden het beste vertellen?

Lees meer
Meer informatie

Een bijzonder aandenken voor je kind

Een bijzonder aandenken voor je kind (laten) maken met iets eigens van de overledene.

Lees meer
Meer informatie

Boekentips over rouw voor kinderen ouder dan 12 jaar

In deze column van Annefleur geeft ze 2 boekentips die kinderen ouder dan 12 jaar kunnen helpen met we verwerken van verdriet en

Lees meer
Meer informatie