Skip to main content
Kind op uitvaart

Uitvaart navertellen aan kind

Door Annefleur Visscher

Het kan zijn dat u besluit uw kind niet mee te nemen naar een uitvaart. Bijvoorbeeld als hij of zij te jong is, u het zelf te heftig lijkt of dat uw kind niet mee wilde. Voor uzelf en uw kind is het altijd goed om er na de uitvaart even over te praten. Zo verwerkt u het zelf en wordt u kind erbij betrokken.

Belevingswereld

Kies een rustig moment om te praten zonder televisie of telefoon erbij. Kinderen vinden het wel fijn om iets te doen te hebben zoals het maken van een tekening. Stel vooral vragen zodat u kunt aansluiten op de belevingswereld van uw kind. Bijvoorbeeld: ‘weet je waar ik vandaag ben geweest?’

Vragen en vertellen

U kunt eerlijke antwoorden geven: ‘mama was verdrietig, maar het was ook mooi’. Reageert uw kind niet op uw vragen? Dan kunt u ook beschrijven wat u gezien heeft. Bijvoorbeeld de mensen die er waren, hoe het eruit zag en welke verhalen er verteld zijn.

TIP: Vindt u een vraag lastig? Dan kunt u vragen hoe uw kind er zelf over denkt. Controleer ook gerust of uw kind het echt wil weten. Zo kunt u de minder prettige details voor uzelf houden. 

Vragen stellen over uitvaart