Skip to main content
Kind op uitvaart

Kan mijn kind iets maken voor de overledene?

Door Annefleur Visscher

Voor een kind is iets maken voor de overledene een hele prettige manier om met diegene bezig te zijn. Hij of zij kan namelijk iets voor de overledene doen en tegelijkertijd gevoelens uiten. Knutselen, tekenen of kleuren is dus altijd een goed idee.

Meehelpen

Vaak hebben kinderen zelf een idee over wat ze graag willen maken. Help hierbij met vragen als: ‘wat zou je nu tegen opa willen zeggen?’ of ‘wat deed je graag samen?’. Dit kan meegenomen worden in het knutselwerkje en het is een fijne manier om over de overledene te praten.

Als het klaar is

Wat ermee gebeurt is afhankelijk van de situatie. Soms geven nabestaanden van tevoren aan dat ze het op prijs stellen als kinderen iets meenemen. Afhankelijk van de band met de overledene kan dit een plek op de uitvaart krijgen of in de kist meegaan. Zelf bewaren op de kamer kan natuurlijk ook!

TIP: Heeft uw kind geen inspiratie? Naast een tekening kunnen jullie ook een kaars of foto versieren. Het knutselen van een bloem met herinneringen of boodschappen erop is ook altijd mooi.

Tekening voor uitvaart

Afscheid kinderen

In deze rubriek deelt Annefleur Visscher praktische tips voor u en uw kind rondom een uitvaart.

Naar het overzicht
Meer informatie

Rouw bij kinderen

Ook kinderen rouwen na een overlijden en dat doen ze op hun eigen manier.

Lees meer
Meer informatie

Alles over afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie