Skip to main content
Handen vasthouden

Herinneringen aan opa of oma bewaren

De feestdagen zijn voor veel mensen een moment dat ze moeten denken aan diegenen die niet meer bij ons zijn.

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

  • Premie o.b.v. lokale kosten
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Polis kosteloos aanpassen
Door Annefleur Visscher

Hoe kun je voor je kind op feestdagen zoals kerst, oud en nieuw en door het jaar heen de herinneringen levend houden?

Als opa of oma dood gaat zijn er veel herinneringen. Dat zijn vaak veel mooie en fijne herinneringen, maar soms ook moeilijke herinneringen. Aan deze herinneringen zijn verschillende soorten gevoelens gekoppeld. Je kunt je kind helpen om al deze gevoelens een plekje te geven. Sommige kinderen zijn ook bang om opa of oma te vergeten. Dan helpt het je kind te laten zien en voelen dat opa of oma er op een andere manier toch nog een beetje bij is. Je kunt bijvoorbeeld verhalen over opa of oma vertellen, een foto neerzetten of een kaarsje aansteken. Op die manier laat je zien dat opa of oma niet vergeten is.

Een herinneringsdoos

Als je kind spulletjes heeft met herinneringen aan opa of oma zou je die kunnen verzamelen in een mooie doos. Dit kunnen foto’s zijn, een zakdoekje waar de geur van opa of oma nog in zit, briefjes, een beeldje, alles met een speciale herinnering. Het is voor kinderen fijn iets tastbaars te hebben dat ze erbij kunnen pakken als ze bijvoorbeeld verdrietig zijn.

Een herinneringsboek

Een andere manier is om een herinneringsboek te maken voor of met je kind. De inhoud daarvan kun je helemaal zelf kiezen. Als je besluit dit boek met je kind samen te maken kan hij/zij de bladzijden versieren, foto’s inplakken en verhalen schrijven. Je zou zelf ook een aantal mooie herinneringen op kunnen schrijven in dit boek.

Soms is het lastig inspiratie te krijgen hoe je de lege pagina’s wilt vullen. Er zijn ook boekjes verkrijgbaar waarbij je een steuntje in de rug krijgt. Hier staan dan vragen in waar je kind zijn of haar antwoorden in op kan schrijven. Ook wordt er in deze boekjes wat uitleg gegeven over verlies en de dood. Het thema van deze boekjes is dus wat specifieker gericht op de periode van afscheid nemen. Vraag je uitvaartverzorger naar deze boekjes. Zij zullen ze zeker kennen en je verder kunnen helpen.

En pak de herinneringsdoos of het herinneringsboek er eens bij op een bijzondere dag zoals eerste kerstdag, de verjaardag van de overleden oma, de sterfdatum van opa of op het moment dat je kind daar behoefte aan heeft zodat je de herinnering aan een overleden dierbare levend kan houden.

Annefleur Visscher van Mea Vota Uitvaart