Skip to main content
Kind hand vasthouden

De goudvis is dood! Snel in de wc of afscheid nemen met je kind

Spoel je de dode goudvis door de wc of neem je afscheid samen met je kind?

Bereken wat een eerlijke uitvaartverzekering kost

  • Premie o.b.v. lokale kosten
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Polis kosteloos aanpassen
Door Annefleur Visscher

Als je in de ochtend beneden komt, zie je ineens iets geks in de vissenkom: in plaats van een vrolijk rondzwemmende vis zie je dat hij stil met zijn buik omhoog in de kom drijft. Wat nu?

Kind snel naar school en een nieuwe kopen voordat jullie weer terug zijn? De goudvis door de wc, de vissenkom terug in de kast en hopen dat er geen vragen komen? Of neem je samen afscheid?

Goudvis is dood. Spoel je het huisdier door de wc of begraaf je 'm in de tuin?

Aanleiding

Het overlijden van een huisdier zoals een kat of hond kan een goede aanleiding zijn om met kinderen te praten over de dood en een manier zijn om te laten zien hoe je met de dood om kunt gaan. Natuurlijk hou je hierin rekening met de leeftijd van je kind. Uit de literatuur blijkt dat kinderen die kennis maken met de dood van iets waar ze nog niet veel verdriet bij voelen, denk aan een goudvis, cavia of poes, op latere leeftijd meer handvatten hebben hoe ze met een verlies om kunnen gaan. Het overlijden van de huisdier kan dus een mooi moment zijn om je kind hier iets in mee te geven.

Rustig en tastbaar afscheid

Kies een rustig moment waarin je de tijd kunt nemen voor een gesprekje en een afscheidsritueel. Als je met je kind voor de vissenkom staat, kun je vragen wat je kind ziet, leg uit wat je ziet. De goudvis is dood, hij zwemt niet meer, eet niet meer, hij slaapt niet en wordt ook niet meer wakker…

Beantwoord eventuele vragen die je kind heeft. Samen kunnen jullie bedenken wat er met de goudvis gaat gebeuren. Krijgt hij een mooi kistje of doosje? Gaan jullie het versieren? Ligt er misschien nog een beetje zachte keukenrol in of gaat er nog iets kleins in zijn kistje mee? Waar wordt hij begraven in de tuin? Krijgt hij een gedenkplekje en misschien een bloem bij zijn graf tijdens de begrafenis? Willen jullie nog iets zeggen of een mooi muziekje op zetten? Maak je nog een mooie tekening voor hem? Kijk wat er bij jullie gezin past. Het lijkt misschien iets te veel eer voor de overleden goudvis, maar zie het ook als een moment om te oefenen. Kinderen zullen hier later op een fijne manier op terugkijken en het zich herinneren voor een volgend moment dat ze afscheid moeten nemen.

Kinderen en uitvaart door Annefleur

Afscheid kinderen

In deze rubriek deelt Annefleur Visscher praktische tips voor u en uw kind rondom een uitvaart.

Naar het overzicht
Meer informatie

Rouw bij kinderen

Ook kinderen rouwen na een overlijden en dat doen ze op hun eigen manier.

Lees meer
Meer informatie

Alles over afscheid

Het afscheid is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en kan maar één keer plaatsvinden.

Naar het overzicht
Meer informatie