Skip to main content
Kind hand vasthouden

Wie kan een overlijden het beste aan een kind vertellen?

Wie kan een kind de boodschap van een overlijden het beste vertellen?

Door Annefleur Visscher

Wie verteld een kind dat iemand dood is?

Het brengen van slecht nieuws is voor niemand leuk. Het is dan ook extra moeilijk wanneer je als ouder slecht nieuws aan je kind moet vertellen. Want ook al hoort pijn en verdriet bij het leven en krijgen zij hier vroeg of laat mee te maken tijdens het opgroeien, het liefst wil je je kind beschermen.

Als ouder ben jij de beste persoon om je kind het nieuws van het overlijden te vertellen, ook al lijkt misschien of iemand anders, een familielid of een professional, betere woorden kan vinden dan jij. Jullie als ouders kennen je kind het beste en zijn het meest veilig en vertrouwd. Als je het nieuws samen brengt, kun je elkaar ook ondersteunen, aanvullen of het even overnemen als de ander er niet uitkomt.

Als er tijd voor is en je vindt het fijn, dan kun je ook advies vragen aan een professional hoe je dit gesprek het beste aan kunt pakken. Voor jezelf is het fijn als je jouw reactie op een overlijden zelf opvangt, of met lieve mensen om je heen die je tot steun kunnen zijn. Als de eerste emotie eruit is, is het wat makkelijker om er voor je kind te kunnen zijn en het nieuws te vertellen. Een traan laten of laten zien dat je verdrietig of misschien boos bent, mag best. Jij bent ook een mens met gevoelens. Door jouw emoties te laten zien, geef je een voorbeeld hoe je daarmee om kunt gaan. Hoe een kind reageert op het nieuws kan afhankelijk zijn van het kind zelf, wat hij/zij begrijpt van de boodschap, de emoties van de ouders en de leeftijd.

Moeder verteld zoon over overlijden familielid of dood vriend

Tips

Mariken Spuij geeft in haar boek Rouw bij kinderen en jongeren een aantal praktische tips:

 • Zoek een rustig plekje waar jullie niet gestoord kunnen worden.
 • Als je meerdere kinderen hebt; probeer het nieuws aan hen allemaal tegelijk te vertellen.
 • Vertel kort en duidelijk wat er aan de hand is.
 • Laat het kind direct op het nieuws reageren en geef ruimte aan emoties.
 • Probeer je eigen emoties niet te verstoppen.
 • Benoem de emoties van je kinderen en van jezelf, geef woorden aan het gevoel. Als je het moeilijk vindt om woorden te vinden voor het gevoel, benoem dit dan. Probeer te achterhalen wat de reden van een vraag van je kind is, wil het kind hier wel echt antwoord op? Het benoemen: “Je wil graag weten hoe het zit en hoe het verder gaat” kan soms al voldoende zijn.
 • Sommige kinderen willen hun ouders troosten. Geef aan dat je dat heel lief vindt, maar dat ze jouw probleem niet op hoeven te lossen. Dat ze al genoeg aan hun eigen gevoelens hebben.
 • Voel aan hoeveel informatie voor dit kind in deze situatie hanteerbaar is. Je hoeft niet alles in een keer te vertellen.
 • Veel kinderen vinden het fijn om iets te doen. Bedenk samen iets wat je op dat moment samen kunt doen, bijvoorbeeld een tekening maken.
 • Geruststellen is een natuurlijke reactie, maar zeg geen dingen die je niet waar kunt maken.
 • Bespreek met het kind hoe anderen geïnformeerd kunnen worden.

Ondersteunend zij er ook boeken voor verschillende leeftijden te vinden die kunnen helpen met het praten over de dood.

Annefleur Visscher

Kinderen en de dood door Annefleur

Wie kan een overlijden het beste aan een kind vertellen?

Wie kan een kind de boodschap van een overlijden het beste vertellen?

Lees meer
Meer informatie

Een bijzonder aandenken voor je kind

Een bijzonder aandenken voor je kind (laten) maken met iets eigens van de overledene.

Lees meer
Meer informatie

Boekentips over rouw voor kinderen ouder dan 12 jaar

In deze column van Annefleur geeft ze 2 boekentips die kinderen ouder dan 12 jaar kunnen helpen met we verwerken van verdriet en

Lees meer
Meer informatie